Motion till riksdagen
2016/17:2043
av Stefan Jakobsson och Robert Stenkvist (båda SD)

Ansiktstäckande klädsel i skola och förskola


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att ingen burka eller annan ansiktstäckande klädsel bör tillåtas i skola/förskola och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

År 2006 infördes nya bestämmelser om diskriminering som innebär att det inte är möjligt för skolan att ha ett generellt förbud mot heltäckande slöja.

Under vissa omständigheter kan visserligen ett förbud mot speciell klädsel godtas (så även för klädsel som är religiöst eller etniskt/kulturellt betingad). Det gäller om klädseln väsentligt försvårar kontakt mellan lärare och elever, påverkas av hygienregler eller kan öka risken för att olycka sker vid exempelvis laborationer. Förbudet mot heltäckande klädsel får dock endast nyttjas i undantagsfall.

Beslut om sådant förbud ska fattas av rektor eller lärare med stöd av rektor, något som är allt annat än bra då samma typ av situation riskerar att bedömas olika beroende på vilken skola eller kommun det handlar om. Dessutom kan en enskild rektor eller lärare hamna i en sådan situation att de – på grund av påverkan utifrån – inte vågar ta det beslut han eller hon anser vara rätt.

En människa kommunicerar med såväl sin röst som sitt kroppsspråk - mer än 80 procent av vår kommunikation sker via just kroppsspråket, där den kanske viktigaste delen är ansiktsmimiken. Om en person bär heltäckande slöja eller burka, skyler denne kroppen på ett sådant sätt att kommunikationen mellan människor försvåras. Vid vissa situationer kan det vara rent avgörande att man kan avgöra vem personen i fråga är, exempelvis vid provsituationer.

God kommunikation är avgörande för att en lärare ska kunna hjälpa och undervisa sina elever på ett framgångsrikt sätt. Att elever då bär heltäckande slöja eller burka – som riskerar att försämra kommunikationen – är därför olämpligt

I skolans läroplan kan man under avsnittet om värdegrund, läsa om vilka värden som skolan ska gestalta och förmedla: ”I överensstämmelse med den etik som förvaltats av kristen tradition och västerländsk humanism sker detta genom individens fostran till rättskänsla, generositet, tolerans och ansvarstagande. Att då tillåta bärande av burka eller heltäckande slöja – som ses som ett uttryck för kvinnoförnedring och hederskultur – rimmar mycket illa med skolans läroplan.

 

 

Stefan Jakobsson (SD)

Robert Stenkvist (SD)