Motion till riksdagen
2016/17:2030
av Solveig Zander och Kerstin Lundgren (båda C)

Förtydligande av regler om dispens från kravet på kassaregister


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om nödvändigheten av ett förtydligande av reglerna om dispens från kravet på kassaregister och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Centerpartiets grundinställning är att konkurrensen mellan företag måste ske på rättvisa villkor och att det därmed är viktigt att motverka skattefusk och oönskade skatteundandraganden. En sådan viktig lagstiftning är skyldigheten att ha kassaregister. I samband med att det generella undantaget från kassaregister för torghandel togs bort utvidgades möjligheten för Skatteverket att undanta verksamheter från kravet på kassaregister om kravet oavsett orsak är oskäligt.

I flera fall har kravet upplevts som mycket svårt eller rent av omöjligt att uppfylla. Exempel finns då elektricitet saknats och andra lösningar inte har kunnat implementeras av praktiska skäl. Ansökan om dispens från kravet på kassaregister beviljades inte, vilket riskerar få till följd att verksamheten tvingas stänga.

Sedan lagändringen har endast ett fåtal dispenser meddelats. Enligt Skatteverket råder oklarheter gällande tolkningen av undantaget.

I lagstiftningsärendet uttalades att ”samtliga skyldigheter som gäller kassaregister måste vara möjliga att uppfylla för företagarna” (prop. 2012/13:129 s. 20).

Intentionen med lagstiftningen var aldrig att verksamheter som inte hade någon praktisk möjlighet att uppfylla kravet på kassaregister skulle tvingas att stänga. Enligt Centerpartiets mening är det ur ett samhällsperspektiv oerhört viktigt att kontrollverksamheten inte får överta och styra vilka näringsverksamheter som får finnas.

Centerpartiet anser därför att reglerna om dispens från kravet på kassaregister bör förtydligas.

 

Solveig Zander (C)

Kerstin Lundgren (C)