Motion till riksdagen
2016/17:2027
av Kristina Yngwe (C)

Ökad Öresundsintegration


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att ta krafttag för att stärka integrationen i Öresundsregionen och tillkännager detta för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att säkerställa att en handlingsplan för hur Öresundspendlingen kan förbättras skyndsamt tas fram och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

De skärpta gränskontrollerna mellan Danmark och Sverige trädde i kraft den 4 januari. Detta innebär att den nordiska passfriheten upphävts och att nordbor som korsar Öresund måste legitimera sig för första gången sedan 1954. Id-kravens införande har på många sätt skapat problem för Öresundsintegrationen, framförallt för de som dagligen pendlar över Öresundsbron.

Øresundsinstituttet beräknar att tågresenärerna över Öresund idag tillsammans använder 6 600 fler timmar per dygn på transporten jämfört med innan Id- och gränskontrollerna infördes. Den samhällsekonomiska kostnaden för denna ökade restid motsvarar 296 miljoner svenska kronor. Öresundsintegrationen har även försämrats genom att 322 000 färre danska jobb nu går att nå inom en timme med tåg från Malmö C. Totalt beräknas en samhällsekonomisk kostnad för hela regionen på 1,5 miljarder per år i förlorad tillväxt.

Gränskontrollerna drabbar alltså regionen mycket hårt, vilket även vi i Centerpartiet befarade varför vi också röstade nej vid riksdagsomröstningen i december 2015. För att Öresundsregionens förutsättningar inte ska hindras ytterligare bör därför regeringen se över vilka insatser som kan göras för att få igång integrationen igen. Regeringen bör också se över hur och när gränskontrollerna och id-kraven kan tas bort. Till dess att den fria rörligheten mellan Sverige och Danmark återinförs så bör regeringen ta fram en handlingsplan för hur Öresundspendlingen kan förbättras.

 

Kristina Yngwe (C)