Motion till riksdagen
2016/17:2021
av Said Abdu m.fl. (L)

Proportionalitetskrav för fackens stridsåtgärder


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att införa ett proportionalitetskrav för fackens stridsåtgärder och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Av regeringsformen 2 kap. 14 § följer att ”en förening av arbetstagare samt arbetsgivare och en förening av arbetsgivare har rätt att vidta stridsåtgärder på arbetsmarknaden, om inte annat följer av lag eller avtal. I denna lagtext saknas den proportionalitetsprincip som i övrigt fått ett brett genomslag i den svenska lagstiftningen. Rätten till stridsåtgärder på arbetsmarknaden gäller oavsett om de riktas mot stora företag eller mot mindre företag med kanske 23 anställda. Undantaget är om företaget är ett soloföretag eller om företagarens familjemedlemmar är arbetstagarna (MBL 41 b §).

Under de senaste åren har fackföreningarnas oproportionerliga stridsåtgärder lett till uppmärksammade fall i medierna. Storskaliga stridsåtgärder mot små företag med några få anställda har drabbat näringsidkarna hårt. Företag med en redan pressad ekonomi kan riskera konkurs när ett stort fackförbund ställer sina resurser mot det lilla företaget.

Det behövs en bättre balans mellan fackföreningar och arbetsgivare i konfliktsituationer. En konfliktåtgärd som kostar lite för den ena parten men får stora konsekvenser för motparten eller tredje man måste kunna ställas under en proportionalitetsbedömning. Utgångpunkten att alla företag per definition skulle vara så stora att de kan möta sig med strejkhotet från ett stort fackförbund strider mot den svenska lagstiftningens principiella stöd för svagare parter. Verkligheten är dock att 99,9 % av landets företag är små- och medelstora företag. För att stödja dessa måste ett proportionalitetskrav för fackens stridsåtgärder införas.

 

 

Said Abdu (L)

 

Christer Nylander (L)

Tina Acketoft (L)

Emma Carlsson Löfdahl (L)

Mats Persson (L)

Maria Weimer (L)