Motion till riksdagen
2016/17:2017
av Robert Hannah och Mathias Sundin (båda L)

Sommartid året om


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att införa sommartid året runt och tillkännager detta för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att så länge sommartid året om inte är infört utöka sommartiden till att gälla en månad tidigare på hösten och en månad kortare på våren, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.

Motivering

Snart stundar vintern. Den är både kall och mörk. Det är därför inte så underligt att vi i norr närmast dyrkar ljuset. Vädrets gudar kan politiker inte att styra över, men vi kan styra över hur vi utnyttjar dygnets ljusa timmar. Det är vi urkassa på. Genom att vi tillämpar vintertid blir det mörkare en timma tidigare på eftermiddagen, när vi behöver ljuset som mest. Tanken med införandet av sommartid var att människor bättre ska kunna ta tillvara dygnets ljusa tid och att det blir lättare att spara energi. I Sverige har vi lämnat bondesamhället där människor främst var uppe tidigt på morgonen till att man bäst utnyttjar eftermiddagar för sina lediga timmar. De flesta av oss går helt enkelt inte längre upp på morgnarna och mjölkar kor.

Forskare, verksamma vid London School of Hygiene & Tropical Medicine, har analyserat data hur 23 000 barn i åldrarna fem till sexton år rör sig beroende på vilken årstid det är. Omställningen från sommar- till vintertid påverkar hur barn rör sig. För 439 av barnen fanns nämligen uppgifter direkt före och efter det att tiden flyttades fram på våren. Barnen blev genast mer aktiva. Skillnaden var inte stor, men forskarna hävdar ändå att sommartiden bör permanentas. Enligt deras beräkningar skulle barns rörlighet öka från 33 till 35 fysiskt aktiva minuter per dag.

Studier visar på att människan känner sig mer energisk och lycklig under långa och ljusa sommardagar. Mörka och korta vinterdagar försämrar däremot inte bara humöret. Vintern kommer tack vare tidsomställningen alldeles för snabbt. Med sommartid året om skulle varje vuxen enligt beräkningar få ungefär 300 timmar fler dagsljus per år. Att göra sommartiden permanent blir således en enkel och billig lösning för att öka välbefinnandet och förbättra hälsan hos många människor i Sverige. Individens rörelsefrihet och självbestämmande skulle därmed öka och att det skulle få positiva samhällsekonomiska effekter torde vara självklart. Allt fler svenskar tycker att vintertiden är negativ och ser hellre att vi har sommartid året runt. Därför föreslås att Sverige inför sommartid året runt, det vill säga permanent flyttar fram klockan en timme.

Om detta inte anses möjligt bör sommartiden utökas att gälla en månad tidigare på hösten och en månad kortare på våren, sammanlagt två månader fler sommartidsmånader, på året än idag.

 

 

Robert Hannah (L)

Mathias Sundin (L)