Motion till riksdagen
2016/17:2008
av Staffan Danielsson och Daniel Bäckström (båda C)

Åtgärder för att öka det svenska jordbrukets konkurrenskraft


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att den kommande livsmedelsstrategin måste innehålla offensiva tillväxtmål, lägre skatter och kraftiga regelförenklingar och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Ett av världens mest miljö- och djurskyddsvänliga jordbruk, det svenska, har på 25 år minskat sin djurproduktion med nära 30 %. Detta är en alarmerande allvarlig utveckling då den hotar både lantbruk och livsmedelsindustri, livsmedelssäkerhet samt arbetet för kretslopp och biologisk mångfald över hela landet.

Sverige har alltför detaljerade lagkrav som måste förenklas. Näringen måste ges förtroendet att i ökad utsträckning genom t ex certifiering själv få lägga in de mervärden som genom ett gott miljö- och djurskydd ger merbetalning på marknaden.

Skattetrycket måste anpassas i EU-riktning eller lägre, där det ligger högre. Sverige har t ex en av världens högsta skatter på traktordiesel. Möjligheten för en vanlig bonde att övergå till förnybara drivmedel ligger för de allra flesta många år framåt. Samtidigt som stimulanser ska förstärkas till de förnybara alternativen behöver, för jordbrukets överlevnad, dieselskatten netto sänkas till EU:s medel- eller lägstanivå.

Detta skulle ge jordbruket i sin helhet lägre kostnader på en halv till en miljard kronor, vilket är nödvändigt. Det är också tillåtet inom EU:s regelverk.

Mjölkproduktionen är i en dramatiskt allvarlig kris, företagare drivs i konkurs eller till att lägga ner sin produktion, och regeringen har tyvärr gjort mycket lite.

Inom EU-stöden måste omprioriteringar göras så att ett kobidrag på nivån 1 000 kr per ko kan införas.

En förutsättning för att den svenska livsmedelsproduktionen ska börja tillväxa är också att staten sätter upp tydliga tillväxtmål på t ex 60 % ökning till år 2025.

Likaså behöver staten tillsammans med aktörer från näringen, handeln, industrin, offentliga sektorn, konsumenterna och miljöorganisationerna gå samman i en stark kampanj för att prioritera närodlat från Sverige i sina inköp. Vad gäller mjölken importeras t ex mycket ost och filprodukter, här skulle det betyda mycket att närproducerade varor istället köps in.

 

 

Staffan Danielsson (C)

Daniel Bäckström (C)