Motion till riksdagen
2016/17:1990
av Rossana Dinamarca m.fl. (V)

Proffsboxningens villkor


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att det bör göras en översyn av lagen (2006:1006) om tillståndsplikt för vissa kampsportsmatcher och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Proffsboxning förbjöds år 1970, men den 1 september 2006 luckrades förbudet mot professionell boxning upp i och med införandet av lagen (2006:1006) om tillståndsplikt för vissa kampsportsmatcher (kampsportslagen) och att förordningen (2006:1068) om tillståndsplikt för vissa kampsportsmatcher (kampsportsförordningen) trädde i kraft. Kampsportslagen omfattar matcher i kampsporter som tillåter slag, sparkar eller annat våld mot huvudet och innebär att sådana matcher inte får anordnas utan tillstånd. Nuvarande lagstiftning innebär att det ställs krav på tillstånd för att anordna tävlings-, tränings- eller uppvisningsmatcher i kampsport. Tillstånd att anordna kampsportsmatch får lämnas endast om kampsportens tävlingsregler och säkerhetsbestämmelser innebär en godtagbar säkerhet för deltagarna.

Tillståndsvillkoren innebär exempelvis att en match inte får överstiga tolv minuter. Detta innebär att arrangörerna antingen har en match med fyra ronder på tre minuter vardera eller sex ronder på två minuter, vilket motsvarar en nybörjarstart för en professionell boxare. För proffsboxningens vidkommande så skiljer sig dessa nationella regler åt jämfört med gällande internationella regler, vilket bl.a. innebär att det inte är möjligt att anordna större tävlingar, mästerskap eller titelmatcher i Sverige. Detta påverkar sportens och utövarnas möjligheter och förutsättningar för att utvecklas, och många lovande talanger försvinner därför iväg till andra länder för att kunna utvecklas och tävla. För övriga kampsporter gäller fullständiga regler, dvs. internationella regler.

Det har nu gått tio år sedan förbudet mot proffsboxning luckrades upp och kampsportslagen infördes. Mycket har hänt inom kampsportvärlden under den här tiden och det har gjorts många förbättringar för att minska skadorna. Det handlar bl.a. om att göra flera invägningar inför match för att kontrollera att utövaren går ner i vikt på rätt sätt, proboxningskommissionen kontrollerar matchningarna av boxarna som ska tävla för att undvika missmatchning och även förberedelserna inför match kontrolleras. Om en boxare exempelvis blir nedslagen på en sparring så måste boxaren undersökas för att säkerställa att hen inte har drabbats av en hjärnskada. Om detta inte rapporteras in kan boxaren stängas av en längre tid eller på livstid. Detta är rutiner och regler som även gäller andra kampsporter.  

Vänsterpartiet anser att det nu är hög tid att göra en ordentlig utvärdering av lagstiftningen och förutsättningslöst titta på hur väl lagen har fyllt och fortfarande fyller sitt syfte, dess betydelse för att säkerställa utövarnas säkerhet och för kampsporternas idrottsliga utveckling samt undersöka om det behöver göras några lagändringar. Det bör därför göras en översyn av lag (2006:1006) om tillståndsplikt för vissa kampsportsmatcher. Detta bör riksdagen ställa sig bakom och ge regeringen till känna.

 

 

Rossana Dinamarca (V)

 

Nooshi Dadgostar (V)

Lotta Johnsson Fornarve (V)

Maj Karlsson (V)

Karin Rågsjö (V)

Linda Snecker (V)

Mia Sydow Mölleby (V)