Motion till riksdagen
2016/17:1978
av Staffan Danielsson (C)

Rovdjurens dödande av renar


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen bör utreda åtgärder för att mycket kraftigt minska rovdjurens dödande av renar och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Det finns runt 250 000 renar i Sverige. Varje år föds många tiotusentals renkalvar. På grund av det stora rovdjurstrycket dödas runt 50 000 renar och renkalvar varje år av rovdjuren.

Den kompensation som renägarna erhåller från staten för detta uppgår varje år till runt 60 miljoner, vilket inte alls motsvarar slaktvärdesförlusterna för renägarna.

Jag menar att det inte är rimligt att många tiotusentals renar och renkalvar varje år dödas av rovdjur. Så kan det inte fortgå. Det innebär ett djurlidande och det innebär att rennäringens framtid hotas.

Regeringen borde därför utreda hur rovdjurens dödande av renar och renkalvar kan minska mycket kraftigt, för att trygga rennäringens framtid. Kan rovdjurens antal begränsas i hela nuvarande renskötselområde eller kan möjligen detta t ex behöva begränsas för att rovdjurstrycket ska kunna hanteras eller finns andra lösningar som kan trygga rennäringens framtid?

 

 

Staffan Danielsson (C)