Motion till riksdagen
2016/17:1974
av Kerstin Lundgren (C)

Ändrade regler för studiemedel


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om behovet av en översyn av regelverket gällande rätt till studiemedel för sfi-studerande över 20 år och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

tt till studiemedel utgår från studiestödslagen 3 kap. Av denna framgår att regeringen har att bestämma för vilka läroanstalter och utbildningar som studiemedel ska kunna lämnas. Idag ges inte våra nya svenskar över 20 år möjlighet att studera på sfi om man inte kan få stöd av familjen eller socialtjänsten. Detta är ett system är inte avpassat för att stärka deltagandet i sfi i syfte att ge vuxna en god språklig grund för att gå vidare till arbete eller utbildning. Att erövra goda språknycklar är viktigt för varje människa för att fullt ut kunna delta i samhället. En bra sfi-undervisning välkomnar våra nya svenskar.

Idag har alla över 20 år som studerar på gymnasiet, komvux eller folkhögskola rätt till studiemedel. För den som studerar på sfi-utbildningar gäller dock andra villkor. Detta sänder ut helt fel signaler och är ett skäl till att det för många ter sig svårt att fullfölja sfi-utbildningen. Man söker oberoende och inte beroende av försörjningsstöd.

Istället för dagens ordning borde sfi berättiga till studiemedel på samma sätt som om man läser in grundskolebehörighet eller senare gymnasiebehörighet vid komvux. Det stärker samtidigt en tydlig studieprofil på utbildningen. Den ger både bidrag och lån som motiverar och underlättar att fullfölja studierna och den ger samtidigt möjlighet till CSN-kort med de förmåner som då följer. Det innebär att nyanlända inte blir hänvisade till socialkontoret för sin försörjning utan får ta ansvar jämställt med övriga studenter över 20 år.

Regeringen bör snarast säkerställa via förordning eller lag att förutsättningarna skapas för sfi-studerande att inkluderas i gruppen vuxna studenter och bli berättigade till studiemedel.

 

 

Kerstin Lundgren (C)