Motion till riksdagen
2016/17:1962
av Kerstin Lundgren (C)

Översyn av ROT-avdraget


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att göra en översyn i syfte att göra ROT till ett verkligt husavdrag samt att justera nivån så som anförs, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.

Motivering

Husarbete har varit samlingsnamnet för de så kallade ROT- och RUT-avdragen. Det innebär att köparen av en tjänst kan få ROT-avdrag med upp till 30 % upp till 50 000 kronor, eller RUT-avdrag med upp till 50 % upp till 25 000 av arbetskostnaden. ROT-avdraget var fram till den 31 december 2015 också 50 %, men sänktes av nuvarande regering. Detta har medfört efterfrågan tydligt sjunkit och att svartarbetet ökat. 

Husavdraget har skapat möjligheter för många att se om sitt hus och den svarta marknad som gällt har trängts tillbaka. Både fastighetsägare och företagare har uppskattat reformen. Det har skapat en ökad sysselsättning, inte minst för många mindre hantverksföretag och samtidigt gjort det möjligt även för den icke händige att göra husåtgärder. Det har gjort det möjligt för många att köpa experthjälp istället för att ”bygga hemma”.  För att göra svarta jobb vita och stärka möjligheterna för de små företagen bör avdragsrätten återställas till nivån som gällde före 1 januari 2016.

ROT-avdraget är idag kopplat till den enskilda individen som äger huset. I de allra flesta fall ägs en bostad av två personer, vilket gör att man tillsammans kan få en skattereduktion på högst 100 000 kronor per år. I de fall bostaden ägs av en person kan maxbeloppet på 50 000 kronor per kalenderår innebära att den enskilde inte har råd att reparera och underhålla fastigheten. Därför bör även en översyn av gällande ROT-avdrag göras för att göra det till ett tydligt ”Husavdrag”. Det blir det om det beräknas per fastighet och år istället för dagens per person och år. Intentionen med översynen ska vara att köparen får skattelättnaden men att utgiften beräknas per fastighet istället för per person.

Vad som här anförs bör ges regeringen till känna.

 

Kerstin Lundgren (C)