Motion till riksdagen
2016/17:1950
av Hans Rothenberg (M)

Översyn av Boverkets byggregler


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att en översyn bör göras av Boverkets byggregler (BBR) i syfte att minimera skillnader i bedömning av desamma kommuner emellan samt med det övergripande målet att förenkla för de byggande och tillkännager detta för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att inrätta en modell med tillgänglighetsfond för att tillgodose tillgänglighetskraven i BBR och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Boverkets byggregler (BBR) gäller när man både uppför och ändrar en byggnad. BBR innehåller föreskrifter och allmänna råd om tillgänglighet, bostadsutformning, rumshöjd, driftutrymmen, brandskydd, hygien, hälsa och miljö, bullerskydd, säkerhet vid användning och energihushållning. Det finns dock många exempel på där olika kommuner tolkar BBR på sitt eget sätt och därmed i praktiken skapar egna regler. Det kan ske genom att kommuner överklagar sig själva eller fall där Lantmäteriet godkänner styckning men kommunen inte ger rivnings- eller bygglov. Det skapar osäkerhet hos dem som vill bygga och innebär också förhöjda kostnader.

Tillgänglighetskraven i BBR försvårar i många stycken möjligheterna att bygga. Allt från trösklar in i husen till storlekar på ytor gör det svårt att bygga små effektiva bostäder. Då tillgängligheten bedöms som generell men i praktiken nyttjas mer sällan vore det istället bättre att sänka kraven på tillgänglighet och införa en tillgänglighetsfond dit man sätter in pengar vid nyproduktion. Dessa kan då användas vid ombyggnad av de bostäder dit människor med särskilda behov flyttar in. På det hela taget skulle det innebära en förenkling och kostnadsminskning av nyproduktion samtidigt som tillgänglighetsbehovet kan tillgodoses.

 

Hans Rothenberg (M)