Motion till riksdagen
2016/17:1936
av Staffan Danielsson (C)

Brott mot blåljuspersonal och blåljusfordon


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att brott mot blåljuspersonal och blåljusfordon måste beivras mycket kraftfullare än som sker och straffsatserna skärpas samt tillkännager detta för regeringen.

Motivering

För 30 år sedan kan jag inte minnas att poliser, ambulanspersonal och brandmän och deras fordon utsattes för attacker genom ord och stenkastning och att sätta fordonen i brand mm. Det är alarmerande och totalt oacceptabelt att så idag regelbundet sker i främst en del förorter i större städer i vårt land.

Ibland försöker en del tona ner allvaret i detta och menar att det är rätt förståeligt med tanke på knappa ekonomiska marginaler eller svårt att få jobb. En polischef sa att det var positivt att bränderna drabbade bilar och inte poliser.

Vilka signaler skickar detta, när allvarliga brott mot samhällets polis och räddningstjänst och deras fordon återkommande sker, och när detta närmast urskuldas samtidigt som polisen nästan aldrig lyckas lagföra dem som okvädar, kastar sten och bränner?

Tyvärr kan dessa signaler uppfattas som att det är kanske inte så allvarligt att fortsätta med att attackera blåljuspersonal. Det är också utomordentligt allvarligt när poliser och räddningstjänsten endast åker in i vissa bostadsområden efter förstärkning, t.o.m. om liv ska räddas, brott pågår eller om det brinner.

Därför måste nu staten reagera starkt, samstämmigt och tydligt genom att med en röst fördöma all ringaktning och alla attacker mot blåljuspersonal. Det behövs kraftfulla informationsinsatser för att lyfta fram den oerhörda samhällsnytta som dessa gör, att de ska respekteras och äras för det och att de som angriper dem begår mycket allvarliga brott som måste ge mer stränga straff än idag. Politiska ledare på riks- och lokalplanet måste fördöma attacker när sådana sker och initiera kraftfulla opinionsbildningsinsatser för att få en massiv uppslutning bland medborgare och civilsamhället mot dem och för att blåljuspersonal alltid måste respekteras!

Riksdagen ska ge detta regeringen tillkänna!

 

 

Staffan Danielsson (C)