Motion till riksdagen
2016/17:1922
av Jonas Jacobsson Gjörtler (M)

Depå för tullfria varor


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att överväga att inrätta depåer för tullfria varor i syfte att uppnå miljövinster och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Försäljning av tullfria varor är en mångmiljonindustri. Svenska turister spenderar omfattande belopp på tullfria varor, varor som flygs fram och tillbaka till semesterorterna. Totalt såldes under 2013 taxfreevaror för motsvarande 60 miljarder dollar i världen, där en majoritet säljs på flyg eller flygplatser.[1] I ren vikt innebär det flera kilo extra per passagerare. För miljön får detta konsekvenser då förbrukningen av flygbränsle ökar. Beräkningar visar att transporterna av taxfreespriten ökar flygplanens bränsleförbrukning med upp emot 1 procent.[2] Det låter kanske inte så mycket, men med tanke på att det går åt i storleksordningen 20 000 liter för en flygresa enkel väg till exempelvis Kanarieöarna, och det går åtskilliga sådana flyg under ett år, så blir den totala merförbrukningen högst substantiell.

Varornas långa transportsträckor beror på den svenska lagstiftningen. Lagstiftningen förbjuder resebolagen att leverera de förbeställda taxfreevaror på flygplatsen. Principen är att när företag exporterar varor behöver de inte betala moms och varuskatt. Istället betalar mottagaren dessa skatter enligt mottagarlandets regler. Även de varor som resenärerna beställer till sin hemresa forslas med flyg till destinationen – för att sedan flyga hem igen.

För att varorna inte skall behöva flyga fram och tillbaka för att bli skattefria skulle en depå för tullfria varor vara en lösning. När resenärerna sätter sig på planet placeras de tullfria varorna i en depå på avreseorten, i stället för att lastas på planet. När resenärerna återvänder kan de hämta ut varorna från depån. För den som vill köpa varor att konsumera på destinationen borde det enkelt gå att lösa genom att man vid beställning kan ange om man vill att vissa beställda varor ska levereras ombord.

Taxfreedepån skulle innebära dels miljövinster, i och med minskad förbrukning av bränsle, dels ekonomiska vinster. Det skulle även minska transporterna utanför EU. Därför bör möjligheten till en depå för tullfria varor ses över.

 

 

Jonas Jacobsson Gjörtler (M)

 

 


[1]http://gulfbusiness.com/2014/10/dubai-duty-free-named-worlds-largest-airport-retailer/#.VdLrxvntlBd

[2]Jonas Åkerman, Klimat- och transportforskare KTH.