Motion till riksdagen
2016/17:1893
av Peter Jeppsson och Suzanne Svensson (båda S)

Jakt på säl


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om utökad skyddsjakt på gråsäl och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Det finns i dag ungefär 30 000 gråsälar i Östersjön. Sälbeståndet innebär stora problem för yrkesfiskarna i området, eftersom sälarna konkurrerar om fångsten. Alltför många sälar har lärt sig att det är lättare att ta den fisk som är fast i fångstredskapen än att behöva jaga själva. Det innebär att fiskare får ta upp nät där sälarna har tagit fångsten och enbart mindre delar är kvar av den fisk som suttit där.

Ett sätt att komma till rätta med detta problem är att ge yrkesfiskarna tillstånd att skydda sina redskap mot angrepp från sälarna. Yrkesfiskarna måste få tillstånd att skjuta säl som vittjar redskapen.

Viss skyddsjakt på säl får och kan bedrivas, men omfattningen av sådan skyddsjakt är inte särskilt stor. Ekonomiskt stöd kan även utgå, till så väl utveckling av nya redskap som till investeringar i befintliga redskap som skyddar angrepp från sälar. Det finns således en del möjligheter att kompensera yrkesfisket för skador orsakade av sälar och för att minska effekterna av sälpopulationer stadda i tillväxt. Men det räcker inte. Inte minst lider det småskaliga kustnära fisket av svag lönsamhet. Det ökade sälbeståndet är en starkt bidragande orsak till detta.

Mot denna bakgrund anser vi att en utökad skyddsjakt på säl bör införas.

 

 

Peter Jeppsson (S)

Suzanne Svensson (S)