Motion till riksdagen
2016/17:1892
av Maria Andersson Willner och Paula Holmqvist (båda S)

Tandvård – för alla


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om tandvård för alla och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Den socialdemokratiskt ledda regeringen har beslutat att höja åldersgränsen för gratis tandvård till 23 år. Höjningen kommer att ske i två etapper; 2017 höjs den till 21 år, 2018 till 23 år. Detta är mycket positivt, vi ser bland annat från Västra Götalandsregionen där tandvården redan är gratis för ungdomar upp till 24 år att detta bidrar till bättre tandhälsa och att fler ungdomar fortsätter att besöka tandvården regelbundet.

Tandvård och munhälsa är alltmer en klassfråga. Tidiga förebyggande åtgärder och regelbundna tandvårdsbesök, i alla åldrar, är viktiga delar i att nå en god munhälsa. Glädjande nog har idag äldre kvar sina egna tänder i större utsträckning än tidigare, men detta leder också till fler besök och kostsamma undersökningar och behandlingar.

Tänderna är en del av kroppen. Låt munnens hälsa, och tandvården, bli en naturlig del av den vanliga hälso- och sjukvården som är skattefinansierad. Ett besök hos tandläkaren borde inte kosta mer än ett vanligt läkarbesök. Höga kostnader leder till uteblivna besök för dem som har en ansträngd ekonomi. Uteblivna besök leder till att problem som från början var små förvärras och åtgärderna blir dyrare och besvärligare. Detta påverkar i sin tur hälsan i stort.

Regeringen satte i sin första regeringsförklaring upp målet om den jämlika hälsan, att de påverkbara hälsoklyftorna ska slutas inom en generation. Då räcker det inte med fri tandvård upp till 23 år. Ytterligare steg behöver tas mot en mer jämlik tandhälsa.

 

 

Maria Andersson Willner (S)

Paula Holmqvist (S)