Motion till riksdagen
2016/17:1881
av Gunilla Nordgren (M)

Friskvårdsbidrag för motionsridning


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om behovet av en omedelbar översyn och modernisering av inkomstskattelagen så att friskvårdsförmåner även ska gälla motionsridning och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Enligt 11 kap. inkomstskattelagen ska förmån av motion och annan friskvård som är av mindre värde och erbjuds samtliga anställda inte tas upp till beskattning. På Skatteverkets hemsida går det att läsa: ”Undantag för beskattning gäller inte sporter som kräver dyrbarare anläggningar, redskap och kringutrustning, till exempel golf, segling, ridning och utförsåkning. Det grundläggande syftet med skattebefrielsen för friskvårdsförmåner är att ge arbetsgivare möjlighet att stimulera sina anställda att motionera då det ligger i arbetsgivarens intresse att personalen har god hälsa. Intresset av god och jämlik hälsa delas av såväl samhället i stort som av den enskilde individen.”

Det är skattemyndigheten som gjort tolkningen av inkomstskattelagen att just några sporter inte uppfyller kraven. Jag anser dock att detta är en omodern tolkning vad avser motionsridning som faktiskt är ”folksport” idag. Detta faktum har påtalats för regeringen ett flertal gånger och det torde kunna göras på ett ganska snabbt och enkelt sätt genom ett förtydligande till Skatteverket.

Motionsridning på ridskola kräver inte en dyr utrustning och är inte dyrare att utöva än många andra aktiviteter. Listan på vad Skatteverket godkänner är mycket lång men två stora sporter, golf och ridning, är undantagna på grund av omoderna tolkningar av vad sporterna innebär.

Motionsridning fungerar mycket bra för många som rehabilitering, då motionsridning ger bra träning av balansen, användandet av många olika muskler med mera.  Idag när många är sjukskriva på grund av vad som i dagligt tal benämns som psykisk ohälsa ger motionsridning en bra effekt och då även en förebyggande sådan. Det finns forskning som visar att ridning är mycket avstressande vilket är positivt i dessa tider då allt fler lider av just stress. Många mår också bättre av kontakten med djur. 

Ishockey tillhör de sporter som är godkända. Jag vill påstå att en ishockeyutrustning är dyrare än ett par ridbyxor och långa stövlar, och ridhjälm finns att låna på ridskolan. Jag vill även hävda att en ishockyanläggning är väl så dyr om inte dyrare än ett ridhus eller en manege.

Jag anser således att tolkningen och tillämpningen är fel och omodern och bygger på gamla fördomar om ridning som lyxsport.

Debatten om det orimliga i att just motionsridning är undantaget från friskvårdsförmånerna har pågått i många år. Det är dags nu att göra en snabb översyn och göra förtydliganden i inkomstskattelagen på så sätt att Skatteverket kan göra om sina tolkningar och tillämpningar för friskvårdsförmåner.

 

 

Gunilla Nordgren (M)