Motion till riksdagen
2016/17:1879
av Gunilla Nordgren (M)

Friskvårdsförmåner för golf


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om behovet av en omedelbar översyn och modernisering av inkomstskattelagen så att friskvårdsförmåner även ska gälla golf och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Enligt 11 kap. inkomstskattelagen ska förmån av motion och annan friskvård som är av mindre värde och erbjuds samtliga anställda inte tas upp till beskattning. Skatteverkets hemsida går det att läsa: ”Undantag för beskattning gäller inte sporter som kräver dyrbarare anläggningar, redskap och kringutrustning, till exempel golf, segling, ridning och utförsåkning. Det grundläggande syftet med skattebefrielsen för friskvårdsförmåner är att ge arbetsgivare möjlighet att stimulera sina anställda att motionera då det ligger i arbetsgivarens intresse att personalen har god hälsa. Intresset av god och jämlik hälsa delas av såväl samhället i stort som av den enskilde individen.”

Det är skattemyndigheten som gjort tolkningen av inkomstskattelagen att just några sporter inte uppfyller kraven. Jag anser dock att detta är en omodern tolkning vad avser golf som faktiskt är en ”folksport” idag.  Detta faktum har påtalats för regeringen ett flertal gånger och det torde kunna göras på ett ganska snabbt och enkelt sätt genom ett förtydligande till Skatteverket.

Motionsgolf kräver inte en dyr utrustning och det är inte dyrare att utöva än många andra aktiviteter. Listan på vad Skatteverket godkänner är mycket lång men bland annat golf är undantaget på grund av omoderna tolkningar av vad motionsgolf innebär. Motionsgolf ger såväl god kondition som mycket utevistelse och innebär avkoppling och är därmed avstressande.

I Skatteverkets regler nämns att utövandet inte ska innebära höga kostnader och det ska finnas en hög tillgänglighet. Golfbanor finns idag i stort antal och över hela landet. Det finns klubbar med låg medlemsavgift, det går att hyra klubbor eller köpa begagnade klubbor till högst rimliga priser. Det är således inte dyrare att spela golf än att utöva många andra sporter och aktiviteter.

Jag anser att tolkningen och tillämpningen av reglerna för friskvårdsbidrag är felaktiga och omoderna samt bygger på gamla fördomar om golf som en så kallad lyxsport.

Debatten om att det orimliga i att just motionsgolf är undantaget från friskvårdsförmånerna har pågått i många år. Det är nu dags att göra en snabb översyn och göra förtydliganden i inkomstskattelagen på så sätt att Skatteverket kan göra om sina tolkningar och tillämpningar för friskvårdsförmåner.

Att öka folkhälsan är ett viktigt mål och då finns det ingen anledning att utesluta just golf som ett medel att nå målet.

 

 

Gunilla Nordgren (M)