Motion till riksdagen
2016/17:1878
av Sofia Arkelsten (M)

Regeringens brist på ansvar för framtiden


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen bör återkomma till riksdagen med redovisning av kostnader för regeringens arbete med det långsiktiga idé- och politikutvecklingsarbetet för att möta framtidens utmaningar, det inbegriper kansliet, kommunikationen samt analysgruppernas arbete, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen ska återkomma till riksdagen med en redovisning av vad som nu händer med de 108 rekommendationerna och förslagen, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.
  3. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen ska återkomma till riksdagen med en redovisning av vem i regeringen som tar ansvar för detta arbete, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.
  4. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen ska återkomma till riksdagen med en redovisning av uppföljningen av framtidsarbetsgruppernas arbete och tillkännager detta för regeringen.
  5. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen ska återkomma till riksdagen med en redovisning av hur detta arbete förhåller sig till annat arbete på samma teman som redan pågår, de nya hållbarhetsmålen samt politik för global utveckling, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.

Motivering

Den nuvarande regeringen hade förr en framtidsminister. Kristina Persson (S) var minister för strategi- och framtidsfrågor samt nordiskt samarbete. Under hennes ledning arbetade analysgrupper fram förslag för att Sverige skulle möta utmaningarna framåt.

Detta arbete presenterades som regeringens ”arbete med långsiktig idé- och politikutveckling för att möta framtidens utmaningar”. Det inleddes i februari 2015 och avslutades i april 2016 då projektet överlämnade sina slutrapporter till regeringen.

De tre analysgrupperna arbetade med tre teman: Arbetet i framtiden, Grön omställning och konkurrenskraft och Global samverkan. Grupperna lämnade 108 rekommendationer och förslag.

Det väcktes kritik om oklarheterna i hur det arbetet skulle förhålla sig till det arbete med att Sverige ska möta framtiden som redan pågår. Till exempel hur den klimatpolitiska arbetsgruppen skulle förhålla sig till Miljömålsberedningen och Miljömålsrådet. Detta har inte förenklats av att Sverige antagit de nya universella hållbarhetsmålen och dessutom pågår oförtrutet Sveriges arbete med Politik för global utveckling (PGU).

Ett kansli inrättades, arbetsgrupper med representation från Socialdemokraterna och Miljöpartiet samt något mer opolitiska företrädare tillsattes. Och rapporterna avlämnades. Därefter avsattes framtidsministern.

Då återstår frågorna: Vad har detta kostat skattebetalarna? Får vi valuta för pengarna? Hur kommer regeringen nu att ta tillvara det arbete som lades ned och vad händer med de 108 rekommendationerna och förslagen? Hur sker uppföljningen av arbetet? Vem tar ansvar för detta nu när ansvarigt statsråd inte finns kvar?

Dessutom kvarstår frågan om hur detta politikutvecklingsarbete förhåller sig till annat långsiktigt arbete som pågår och även hur det förhåller sig till Politik för global utveckling och hållbarhetsmålen Agenda 2030.

Regeringen bör återkomma till riksdagen med redovisning av kostnader för detta politikutvecklingsprojekt, det inbegriper kansliet, kommunikationen samt analysgruppernas arbete, redovisning av vad som nu händer med de 108 rekommendationerna och förslagen, vem i regeringen som tar ansvar för detta arbete, redovisning av uppföljningen av framtidsarbetsgruppernas arbete samt hur detta arbete förhåller sig till annat arbete på samma teman som redan pågår, som de nya hållbarhetsmålen samt Politik för global utveckling.

 

 

Sofia Arkelsten (M)