Motion till riksdagen
2016/17:1862
av Elisabeth Svantesson (M)

Arbetspendling Örebro län


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att förbättra möjligheterna för arbetspendling till och från Örebro län, särskilt med syfte att stärka arbetspendlares möjligheter att arbeta i Stockholm-Mälardalsområdet, och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Geografisk rörlighet är viktig för att minimera regionala obalanser på arbetsmarknaden. Ökad geografisk rörlighet kan innebära att fler väljer att flytta dit jobben finns, men en annan viktig aspekt av geografisk rörlighet är att arbetspendla. Att ett land och dess regioner har goda möjligheter till arbetspendling bidrar till tillväxt. För många av Örebro läns invånare är arbetspendling centralt för att vardagen ska gå ihop. Många arbetspendlar dagligen inom länet men många pendlar också till andra län. Med Stockholm-Mälardalen som en växande och allt mer central arbetsmarknadsregion, behöver arbetspendlingen från Örebro län till Stockholm-Mälardalen underlättas ytterligare.

Infrastruktur och kollektivtrafik behöver utvecklas i och mellan länen för att i ännu högre grad underlätta arbetspendling i regionen. Det är viktigt för länet att tåg- och busstrafiken byggs ut och stärks som arbetspendlingsalternativ. Det stärker Örebro län och gynnar även hela Mälardalsregionen. Mot bakgrund av detta bör förutsättningarna för arbetspendling förbättras i, till och från Örebro län.  Detta bör ges regeringen till känna.

 

 

Elisabeth Svantesson (M)