Motion till riksdagen
2016/17:1843
av Elisabeth Svantesson (M)

Nobelmuseet i Karlskoga


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att Nobelmuseet i Karlskoga ska betraktas som en nationell angelägenhet och därmed stödjas för fortsatt utveckling och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Alfred Nobel och Nobelprisen är Sveriges kanske starkaste varumärken. På Nobelmuseet i Stockholm står Nobelprisen och deras betydelse för världen i centrum av verksamheten. Men det finns ytterligare en viktig plats som bevarar och berättar om Alfred Nobel: Nobelmuseet i Karlskoga. I Karlskoga fokuseras på Alfred Nobel som person och historien som ligger bakom Nobelprisens tillblivelse, Nobels testamente och dess intentioner.

På Björkborns herrgård i Karlskoga, där Alfred Nobel bodde under flera år av sitt liv, är berättelsen om Nobel levande eftersom den berättas i en autentisk miljö. Här finns också Alfred Nobels laboratorium där en rad olika utvecklingsprojekt genomfördes.

Nobelmuseet i Karlskoga – som idag finansieras helt utan statliga medel – är ett viktigt komplement till Nobelmuseet i Stockholm eftersom museerna har olika inriktningar och delvis berättar om olika delar av Alfred Nobels liv. På detta sätt ger de en komplett och intresseväckande bild av Alfred Nobel och hans verk. Museet har redan nu turister från många delar av världen. Som sevärdhet har det dock potential att attrahera ännu fler besökare.

Alfred Nobels Björkborn bör ses som en nationell angelägenhet och därför bör regeringen ta ett större ansvar för en fortsatt utveckling och drift av Nobelmuseet i Karlskoga. Detta bör ges regeringen tillkänna.

 

Elisabeth Svantesson (M)