Motion till riksdagen
2016/17:1841
av Elisabeth Svantesson (M)

Redovisningsregler vid bostadsbyggande


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om möjligheten till en översyn av redovisningsreglerna och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Enligt Boverket anger 240 av Sveriges 290 kommuner att de har brist på bostäder. För tre år sedan var det bara hälften så många. Enligt Boverkets siffror bor 94 procent av befolkningen nu i en kommun där det råder bostadsbrist. Att öka byggandet ute i kommunerna är en akut fråga.

I många kommuner, framför allt mindre kommuner som exempelvis Hällefors och Karlskoga i Örebro län, innebär de nya redovisningsregler som infördes av Bokföringsnämnden 2014 ett försvårande av bostadsbyggandet. De nya reglerna innebär att fastigheter värderas som omsättningstillgångar istället för som tidigare anläggningstillgångar baserat på det bokförda anskaffningsvärdet. Trots att ett objekt bedöms vara affärsmässigt lönsamt i nuläget innebär de nya principerna stora omedelbara nedskrivningsbehov som gör det omöjligt för många kommunala bostadsföretag att bygga bostäder.

Alla stenar måste vändas på för att bostadsbyggandet ska kunna öka ute i Sveriges kommuner. Därför bör det ses över huruvida redovisningsreglerna bör justeras för att underlätta för bostadsbyggande, inte minst i mindre kommuner.

 

 

Elisabeth Svantesson (M)