Motion till riksdagen
2016/17:1839
av Jesper Skalberg Karlsson (M)

Reseavdragssystemet


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över reseavdragssystemets utformning och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Reseavdrag är ett skatteavdrag som görs för resor till och från jobbet, samt för tjänsteresor. I dess ursprungliga form skapades reseavdragssystemet för att den som bor långt från sitt arbete inte skall behöva lida ekonomiskt av det. Detta är i grunden en behjärtansvärd princip. Däremot finns flera indikationer på att avdraget idag inte fungerar och används som det var tänkt från början.

I en rapport från analysföretaget WSP (2012) som finansierats av Energimyndigheten framgår det att reseavdrag främst används av bilpendlare i Stockholm, Göteborg och Malmö. Detta ska ställas mot till exempel pendlare i Norrlands inland, där kollektivtrafiken inte är lika välutbyggd som i storstäderna och avstånden väsentligt längre. Den snedvridande effekt som uppstår med denna utformning av reseavdraget är tydlig och var inte avsedd när avdraget först infördes år 1928.

I flera rapporter från Skatteverket har det slagits fast att en stor del av de avdrag som görs inom ramen för reseavdragssystemet är felaktiga, och att bland de felaktiga siffrorna är det övervägande till resenärens fördel. Detta pekar på två saker. Dels att systemet är svåröverskådligt, dels att fusket är betydande.

Utformningen av reseavdragssystemet bidrar idag till ökat bilåkande eftersom priset på kollektivtrafik ofta är för lågt för att nå avdragets minimigräns. Det är inte något negativt i sig att människor kör bil, men snedvridningen från kollektivtrafik till bilåkande är betydande – inte minst ur miljösynpunkt.

Våra nordiska grannländer har tidigare haft ett system liknande det svenska, men har på senare tid övergått till ett system som är oberoende av transportslag och enbart grundar sig på avståndet mellan hem och arbetsplats. Ett sådant system är enklare att kontrollera, och borgar för mindre fusk, vilket leder till ett mer ansvarsfullt hushållande med skattebetalarnas pengar. Liknande modeller bör övervägas även för svensk del.

I Miljömålsberedningens slutbetänkande En klimat- och luftvårdsstrategi för Sverige föreslås en förändring av reseavdragssystemet i kapitlet Strategier och styrmedel, transporter och arbetsmaskiner. Beredningens förslag lyder att reseavdragssystemet bör ses över så att dess utformning i högre grad gynnar resor med låga utsläpp av växthusgaser och luftföroreningar samtidigt som avdraget uppfyller sitt grundläggande syfte.

I beredningens slutbetänkande slås det också fast att avdragen som görs på felaktiga grunder beräknas ge ett skattebortfall på cirka 1,7 miljarder kronor. Det är ett reformutrymme som förslagsvis skulle kunna användas till att sänka skatterna på arbete och företagande. Med anledning av vad jag anfört ovan menar jag att regeringen bör överväga att se över reseavdragssystemets utformning, genom en utredning eller på annat lämpligt sätt.

 

 

Jesper Skalberg Karlsson (M)