Motion till riksdagen
2016/17:1824
av Jimmy Ståhl m.fl. (SD)

Nya slussar i Trollhättan


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att påbörja byggandet av nya slussar i Trollhättan och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Trollhätte kanal mellan Vänern och Göteborg bjuder på många spännande upplevelser. Kanalen är 82 km lång varav 10 km är grävd och sprängd kanal. Resten är naturlig farled i Göta älv.

Nivåskillnaden mellan Vänern och Västerhavet på 44 meter klaras av med endast sex slussar, en vid Brinkebergskulle på 6 meter, fyra vid Trollhättan på 32 meter och en vid Lilla Edet där nivåskillnaden är 6 meter. Slussarna är stora och ger ett mäktigt intryck för en fritidsbåtsskeppare. De kan ta fartyg som är 89 meter långa, 13,4 meter breda och ett djupgående av 5,4 meter. Slussningen går dock lugnt tillväga i och med modern konstruktion vad gäller driften av luckor och portar. Dubbla bottnar innebär att vattnet fördelas jämnt över hela slussen, vilket ger lugna vattenrörelser vid både fyllning och tömning. En trevlig upplevelse för turism och godstrafik.

Att nya slussar behövs är ingen nyhet, dagens slussar har en förlängd livslängd fram till 2030 och delar av slussarna är redan i mycket dåligt skick. Man måste börja bygga de nya slussarna innan man pensionerar de gamla. Man måste också ta höjd för ett ökat vattenflöde från Vänern. Regeringen har lättat ankar för en inlandsjöfartsstrategi, vilket gör det nödvändigt att man även bygger de nya slussarna större än de befintliga vilket gör att man får större kapacitet och kan ta mot större fartyg. En kostnad för nya slussar är beräknad till ca 3 miljarder. Vi anser att arbetet med att bygga nya slussar bör starta omgående för att säkra sjöfartens existens på Göta älv.

 

 

Jimmy Ståhl (SD)

 

Per Klarberg (SD)

Tony Wiklander (SD)

Sara-Lena Bjälkö (SD)