Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att påbörja jordskredssäkring av Göta älv omgående och tillkännager detta för regeringen.
Göta älv är 93 kilometer lång och rinner från Vänern till Älvsborgsfjorden. Både med avseende på vattenföring och avrinningsområde är Göta älv Sveriges största vattendrag. Fallhöjden mellan Vänern och havet är 44 meter. Vid kraftverksdammen i Trollhättan sänker sig vattenytan cirka 33 meter genom Trollhättefallen.
Göta älv har många viktiga funktioner, avrinning från Vänern, försörjningen av dricksvatten till Göteborg (700 000 personer), turism, farled, kraftproduktion, kyl och processvatten. Vid en båttur på älven från Göteborg till Trollhättan fick vi veta att det finns stora risker för jordskred i älven då det finns mycket kvicklera. Ett större skred kan ske när som helst och det kan medfölja stora problem i området, många gamla nedlagda industrier finns i området som har bidragit till kraftiga föroreningar i marker längs älven. Glädjande nog har vattnet i älven blivit ganska rent men ett större jordskred gör att älven stängs av och det blir stora problem med vattenförsörjningen för området Göteborg. Älven är även en viktig del i regeringens inlandssjöfartstrategi, där gods kan fraktas från Göteborg till Vänern. Regeringen har fått en utredning från SGI (Statens geologiska institut) på sitt bord och arbetet med att jordsäkra älven borde varit igång redan 2014. Det medför stora kostnader med att jordsäkra hela Göta älv, en grov uppskattning mellan 3 och 5 miljarder. Genom att påbörja bygget av nya slussar kan man göra samordningsvinster med att utnyttja sprängsten från slussbyggen till att jordsäkra älven.
Vi Sverigedemokrater anser att regeringen snarast bör säkra upp de mest kritiska delarna vid Lilla Edet för att undvika en miljökatastrof samt tar höjd för ökade utsläpp från Vänern.
Jimmy Ståhl (SD) |
|
Per Klarberg (SD) |
Tony Wiklander (SD) |
Sara-Lena Bjälkö (SD) |
|