Motion till riksdagen
2016/17:1809
av Jimmy Ståhl och Per Klarberg (båda SD)

Internationella id-kort


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att göra internationella id-kort till standard och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

När du åker utomlands behöver du alltid pass, eller inom EU, ett nationellt id-kort som utfärdas av polisen. Det nationella id-kortet gäller även för resor till Norge, Schweiz, Island och Lichtenstein.

Inom Sverige kan du legitimera dig med pass, nationellt id-kort eller körkort, som utfärdas av Transportstyrelsen, ett vanligt id-kort som utfärdas av Skatteverket eller ett SIS godkänt id-kort. Trots att passkontroll endast sker i undantagsfall inom EU, måste du kunna legitimera dig under vistelsen utomlands. Passet och det nationella id-kortet är då de enda giltiga dokument som styrker identitet och medborgarskap. Vid resor inom Norden krävs inte pass för svenska medborgare. Du bör ändå ha med dig giltig legitimation för att styrka din identitet, bland annat om du tar in på hotell, campingplats eller liknande. Då det nationellt och internationellt fungerar att identifiera sig med internationellt id-kort, är det överflödigt att tillverka nationella id-kort när vi är medlemmar i Schengenområdet. 

Vi anser att Sverige ska sluta tillverka id-kort som inte är internationella och enbart tillverka id-kort som är gångbara som id-handlingar internationellt.

 

 

Jimmy Ståhl (SD)

Per Klarberg (SD)