Motion till riksdagen
2016/17:1808
av Jimmy Ståhl och Per Klarberg (båda SD)

Fortkörningsbot med fartkameror


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att avgiftsbelägga fordonets ägare och inte föraren och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Fartkameror har som uppgift att vara en fartdämpande åtgärd och inte att bötfälla så många som möjligt. Tusentals fortkörare fångas på bild utmed landets vägar, men det är långt ifrån alla som i slutändan behöver betala fortkörningsböter. Ungefär var tredje trafikant lagförs. Yttre omständigheter som nedsmutsade kameror eller dåligt väder resulterar i att bilder som kamerorna tar inte alltid blir användbara, även att trafikanter medvetet döljer sina ansikten när de passerar fartkameror faller bort i utredningarna. Trafikverket uppskattar att man årligen räddar minst 20 liv från att dödas eller skadas svårt i trafiken. 

När man felparkerar får fordonets ägare en felparkeringsavgift och när man åker genom en trängselskattskamera får fordonets ägare en trängselskattsavgift. För att komma ifrån problemet med att identifiera föraren av fordon som fotograferas vid fartkameror bör man avgiftsbelägga ägaren till fordonet istället för föraren i de fall man inte kan identifiera föraren. 

Allt för många gånger kan inte polisen identifiera fortköraren och fortkörningsboten uteblir. Det blir då även enklare att ge fortkörningsavgift även till utländska fordon.

Förhoppningen av att bötlägga fordonet istället för föraren är att man inte kommer lika lätt undan genom att gömma sitt ansikte och man sänker hastigheten, naturligtvis måste man även utreda att kunna beslagta fordon med en hög skuld så det inte blir mer attraktivt med s.k. målvakter som äger fordonen.

Tanken med motionen är att låta regeringen utreda om man kan ändra i lagen så att de som ertappas med för hög hastighet av fartkameror får en fortkörningsavgift på fordonet istället för en bot.

 

Jimmy Ståhl (SD)

Per Klarberg (SD)