Motion till riksdagen
2016/17:1807
av Jimmy Ståhl och Per Klarberg (båda SD)

Mautsystem


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att införa ett svenskt Maut-system och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Cabotage är transport av passagerare eller gods inom ett lands gränser, utfört av ett företag som är registrerat utanför detta lands gränser. Den 14 maj 2010 infördes nya bestämmelser om cabotage inom EU. Med cabotage avses möjligheten för en transportör att utöva yrkesmässiga inrikes godstransporter i ett annat EU-land än där denne är etablerad.

Åkeribranschen är hårt konkurrensutsatt på den inhemska marknaden och det blir inte lättare när man konkurrerar med åkare som fuskar med cabotageresor. För att få veta hur utbrett fusket är har man tagit fram cabotagestudien. Cabotagestudien är en forskningsstudie som undersöker internationell godstrafik på väg i Skandinavien. Syftet med cabotagestudien är att ta fram oberoende fakta på internationella godstransporter som utförs i Skandinavien. Detta för att skapa kunskap för samhället, beslutsfattare, myndigheter och framtida forskning. Målsättningen är att kunna kvantifiera de miljömässiga och ekonomiska effekterna av avregleringen av transportmarknaden. Det har i cabotagestudien framkommit att över 2 000 lastbilar aldrig lämnar Sverige, utan kontinuerligt bedriver olaglig inrikestrafik.

För att få en bättre kontroll på cabotagetransporterna behövs verktyg så man kan kontrollera att cabotagetransporterna sköts på ett korrekt sätt, och konkurrensen inte blir alltför snedvriden. Att installera ett elektroniskt system likt det tyska mautsystemet på fordon över 12 ton gör att man får en elektronisk övervakning på de svenska vägarna i form av transpondrar, man kan då enkelt följa om rådande cabotagebestämmelser följs eller inte. Detta förutsätter emellertid att bilen registreras i en databas vid ankomst till Sverige för att ge polisen en möjlighet att vid en vägkontroll avgöra hur länge ett fordon befunnit sig i landet. Är sjudagarsregeln passerad är det en olaglig inrikestransport. Detta säkerställer att avgifter betalas och att cabotageregler samt att kör- och vilotidsdirektivet efterlevs. Vi anser att detta snarast bör utredas och implementeras för att kontrollera att transporterna sköts korrekt.

 

 

Jimmy Ståhl (SD)

Per Klarberg (SD)