Motion till riksdagen
2016/17:1781
av Said Abdu (L)

Förbättrad framkomlighet till Stockholm-Mälarregionen


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att förbättra framkomligheten på trafikstråken in mot Stockholm-Mälarregionen och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

En god och välfungerande infrastruktur är en förutsättning för att människor och varor ska kunna föras från en plats till en annan. Infrastrukturen lägger grunden till vår välfärd och är en symbol för att samhället håller ihop och kan leverera den samhällsservice som medborgarna betalar för genom sin skatt. En fungerande infrastruktur skapar tillit och förutsägbarhet som gör att företag kan planera långsiktigt för godstransporter, och arbetsgivare kan lita på att deras anställda kommer till arbetet i tid. Problem uppstår när underhållet på järnvägen inte svarar upp mot en god och välfungerande transportinfrastruktur. Speciellt i de regionala distrikt som är viktiga för hela Sveriges kommunikationsnät.

Som riksdagsledamot färdas jag ofta mellan min hembygd i Västra Götaland/Dalsland och arbetet i Riksdagshuset i Stockholm. Det är en färdväg jag delar med många näringsidkare, privatresenärer och godstransporter varje dag. Trafikstråket från Västra Götaland in mot Stockholm-Mälarregionen nyttjas varje dag av tusentals resenärer, samtidigt är sträckan plågad av eftersläpande underhåll och brist på framåtseende transportinfrastrukturinvesteringar. För att värna jobb och företagande i såväl Västra Götaland som Stockholm-Mälardalen måste kommunikationerna mellan dessa nationella noder fungera.

En förbättrad framkomlighet på trafikstråken mot Stockholm-Mälarregionen gynnar inte bara invånarna i regionen. En ökad kapacitet i regionen skulle påverka det nationella transportinfrastruktursystemet i mycket positiv riktning. Idag drabbar ett tåghaveri i Stockholm-Mälarregionen snabbt flera olika delar av landet. Förseningar i Stockholm multipliceras snabbt ut i tågsystemet och skapar i sin tur förseningar på andra håll – från Bohuslän till Östergötland.

En förbättrad framkomlighet kräver att eftersläpande underhåll – som enligt Trafikverket beräknas uppgå till tolv år – undanröjs. Till detta kommer ett antal investeringar som måste göras för att öka kapaciteten på sträckningarna. Sträckningarna kring Örebro och Hallsberg är viktiga, liksom rälspartierna kring Eskilstuna. Dessutom måste investeringar göras i och omkring Stockholm för att förhindra flaskhalsar som drabbar hela systemet.

 

 

Said Abdu (L)