Motion till riksdagen
2016/17:1770
av Per Klarberg m.fl. (SD)

Signalsystemet ERTMS


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att slopa införandet av ERTMS och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

ERTMS är en europeisk standard för signalhantering på järnväg. Sverigedemokraterna anser att en satsning på ERTMS i Sverige inte bara är ekonomiskt oförsvarbar, utan dessutom helt onödig; Sverige har redan ett adekvat signalsystem och de enda sträckor som är betjänta av ERTMS är höghastighetsjärnväg med tåg som färdas över 250 km/h – något Sverige inte har.

Det är en väldigt liten del av tågtrafiken i Sverige som är gränsöverskridande. Inget talar för att ett land i Europas nordliga utposter i framtiden, mer än marginellt, skulle få utökad internationell tågtrafik. Dessutom är de fordon som idag passerar landsgränserna redan utrustade med dubbla system som gör det möjligt att trafikera olika länder.

Sverige har alltid legat i framkant vad gäller järnvägssäkerhet. ATC-systemet har varit i drift i många år och är ett mycket säkert och tillförlitligt system som är godkänt för hastigheter upp till 250 km/h.

 

 

Per Klarberg (SD)

 

Tony Wiklander (SD)

Jimmy Ståhl (SD)

Sara-Lena Bjälkö (SD)