Motion till riksdagen
2016/17:1757
av Jimmy Ståhl och Per Klarberg (båda SD)

Trafikpolis


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att utreda införandet av en särskild trafikpolis och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Det satsas mycket på fartkameror. 600 nya ska sättas upp längsmed svenska vägar innan utgången av 2016. Det brukar heta att en fartkamera aldrig kan sätta dit en drog- eller alkoholpåverkad bilist, det kan däremot en trafikpolis i uniform.

I Sverige finns det drygt 14 000 mil statliga samt kommunala gator och vägar. Det borde med andra ord finnas en uppsjö trafikpoliser, men så är inte fallet, i dag finns det nämligen bara 190 trafikpoliser i vårt avlånga land. Det kan jämföras med 1981 då det fanns omkring 1 500 trafikpoliser fördelade över ett mindre antal mil väg.

Om utvecklingen fortsätter som den har gjort hittills finns det, enligt Dagens Industris uträkning, över huvud taget inga trafikpoliser kvar om 13 år.

Utvecklingen oroar inte bara många trafikanter utan också trafikpolisen. Det låga antalet trafikpoliser i Sverige kommer i slutändan att innebära att trafiksäkerheten äventyras.

Det är inte bra. De få trafikpoliser som finns ute kommer att bli slukade av den vanliga verksamheten och inte jobba speciellt mycket med trafik, säger Bengt Svensson på Polismyndigheten.

På fyra år har antalet utandningsprov minskat från 2,7 miljoner till 1,8 miljoner (från manuell till digital rapportering).

Bengt Svensson talar om att de hittar betydligt färre rattfyllerister nu, kontrollerna minskar på alla områden: hastighetsövervakning, bälteskontroll, aggressiv körning. Det här är upptäcktsbrott, så gör man färre kontroller hittar man färre trafikbrott.

En trafikpolis kan aldrig ersättas av en vanlig polis. Trafikpolisen är nämligen specialutbildad med inriktning på antingen persontrafik eller yrkestrafik. Trafikpolisen har således specialkompetens som är en oerhört viktig ingrediens för att upptäcka brott och felaktigheter i trafiken, upptäck saker som vanliga poliser har svårt att göra och som fartkameror omöjligt kan göra.

Transporter ökar och så även den tunga trafiken. När lastbilar stoppas och kontrolleras kan man hitta skräckexempel på allvarliga fel som kan ge körförbud: dåliga bromsar, skeva bakaxlar, trasiga stötdämpare och dåligt servade ekipage. Inte alltför sällan är det så mycket fel på lastbilar att vart och ett av dem kan ge körförbud. För att kunna stävja trafikbrott behövs en duktig utbildad polis på transportområdet, tyvärr har det successivt skett en minskning av trafikpoliser och polisens strategi är att alla poliser i yttre tjänst ska arbeta med trafikärenden.

Att alla poliser i yttre tjänst ska kunna alla de trafikregler som finns är en övermäktig uppgift, då det är allt från persontrafik till tung trafik med lastsäkring, kör-

och vilotider m.m. Det krävs mycket kunskap, regler samt förståelse för att klara av att vara en duktig trafikpolis. Den tyska trafikpolisen är en väl fungerande organisation som arbetar effektivt och är mer eller mindre självfinansierad. Vi anser att vi bör undersöka hur den tyska trafikpolisen (BAG) arbetar och införa en liknande svensk polis.

 

 

Jimmy Ståhl (SD)

Per Klarberg (SD)