Motion till riksdagen
2016/17:1740
av Pavel Gamov (SD)

Fler postombud på landsbygden


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att utöka antalet postombud på landsbygden och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Postens service har under det senaste dryga decenniet kraftigt försämrats på ett antal olika områden. Exempelvis har de traditionella postkontoren försvunnit samtidigt som antalet serviceställen och lantbrevbärare minskat över tid. Inte minst många lands- och glesbygdsbor har fått allt längre att åka till närmaste postombud för att hämta ut paket, om man inte har möjlighet att vara hemma dagtid för att ta emot dessa försändelser när en eventuell lantbrevbärare kommer med dem.

Förutom att detta försämrar välfärden och servicenivån har det även negativa effekter för miljön när bilåkandet ökar samt för företagandet och tillväxten på orten. Det finns många exempel på samhällen över hela landet där försämringar skett och detta även i landsbygdsområden med en expansion av bostäder och befolkningsökning. Detta sker dessutom i en tid då användandet av internet och e-handel ökar alltmer.

För att kunna ha en levande landsbygd samt stärka landsbygdens attraktionskraft och tillväxt är det viktigt att även de personer som bor utanför större tätorter får tillgång till en likvärdig samhällsservice. Därför är det angeläget att regeringen i enlighet med landsbygdsprogrammet ger Post- och telestyrelsen i uppdrag att utöka antalet postombud på landsbygden så att postens servicenät och täckningsgrad utökas. På så vis får landsbygdsbor kortare avstånd till närmaste postombud för att hämta ut paket och andra postförsändelser.

 

 

Pavel Gamov (SD)