Motion till riksdagen
2016/17:1712
av Agneta Gille och Sanne Lennström (båda S)

En infrastruktur för kunskapsregionen Uppsala län


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att i infrastrukturplaneringen studera förutsättningarna för bättre fungerande vägar och järnvägar i Uppsala län med bl.a. fyrspår mellan Uppsala och Stockholm och tillkännager detta för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att överväga att verka för att få en ökande kapacitet genom att satsa på drift och underhåll samt öka resurserna till utbyggnad och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Uppsala län är en snabbt växande kunskapsregion. Här finns två universitet, modern industri och framtidens jobb.  För en region som Uppsala län är goda kommunikationer helt avgörande för att regionen ska fortsätta utvecklas och ligga längst fram i utvecklingen. En väl fungerande infrastruktur bidrar till utveckling och fler jobb eftersom fler människor kan nå arbete eller studier inom en större region. Ett ökat utbud av sysselsättning ger människor fler möjligheter till jobb, vilket ökar rörligheten på arbetsmarknaden. Omvänt kan företagens behov av arbetskraft bättre tillgodoses, vilket minskar risken för hämmande flaskhalsar i produktionen av varor och tjänster. 

Uppsala län är med sitt geografiska läge starkt beroende av goda kommunikationer. Pendlingsströmmar såväl inom länet som till och från länet, framförallt till och från Stockholmsregionen, är omfattande. Dessutom korsas länet av fjärrtrafik på spår och på vägar.

Många av invånarna i Uppsala län pendlar. För dem handlar goda infrastrukturmöjligheter om vardagslivet. Alltför ofta tvingas man idag uppleva problem i pendlandet.

Särskilt vanligt har det varit inom tågtrafiken som ständigt dras med stopp och förseningar. Förseningarna och stoppen gör det omöjligt att planera livet med allt från jobbmöten till möten med vänner och familj. Det är inte värdigt Sverige att det ska vara så svårt att få infrastrukturen att fungera.

Under många år har vi upplevt en dramatisk försämring avseende tågtrafikens effektivitet och service gentemot pendlarna. Ständiga trafikstörningar, inställda tåg, växlar som frusit fast, pendlare som saknat alternativa möjligheter till transporter m.m. Uppsala län är osedvanligt hårt drabbat, inte minst kommunerna Uppsala, Knivsta, Enköping och Håbo. Störningarna i trafiken på sträckorna Stockholm–Västerås, Stockholm–Uppsala drabbar tiotusentals pendlare, skapar onödiga tidsförluster, irritation och en mycket negativ inställning till järnvägstransporterna som framtidens bästa transportalternativ. Vi vill att fler ska resa kollektivt. Men för att det ska vara möjligt krävs att det är attraktivt att också välja tåget eller bussen framför bilen. Men det är givetvis också viktigt att det finns bra vägar för dem som inte har möjlighet att resa kollektivt. Miljömålen kräver att transportsektorn ställs om. Fler måste åka kollektivt, och transporter av gods måste flyttas från väg över till järnväg. En god och modern infrastruktur är nödvändig för en bättre miljö.

Järnvägar

En ödesfråga för tågtrafiken i länet är att kapaciteten på sträckan Uppsala–Stockholm utökas. Förutom större investeringar i underhåll krävs att arbetet med fyrspår inleds. Det handlar inte bara om något som gynnar Uppsala och Knivsta utan också framkomligheten för tåg som går norrut och de som går in på Dalabanan.

Behovet av att på Dalabanan förbättra möjligheterna till tågpendling på sträckan Uppsala–Heby–Sala är stort. Detta kräver mötesspår på längre sträckor och, på sikt, ett dubbelspår för att trafiken ska vara pålitlig och hålla god standard. Dessutom behövs fler stationslägen längs sträckan. Librobäck, Järlåsa, Vänge och Vittinge är orter som vi gärna ser får stationer. Det finns också brist på vagnskapacitet hos SJ, vilket innebär att många pendlare från Enköping och Bålsta tvingas stå hela resan.

Vidare behövs det en järnväg mellan Enköping och Uppsala. Här finns den gamla banvallen att utgå från. Järnvägstrafik mellan Uppsala och Enköping skulle knyta samman de olika trafikstråken och skapa snabbare och mer miljövänliga transporter, inte minst västerut till Arlanda.

Vägar

Den viktigaste väginvesteringen i länet är väg 288 mellan Uppsala och Östhammar. Den är hårt belastad med en stor trafikvolym. Östhammar och Forsmark är beroende av goda kommunikationer för att utveckla företagandet.

Andra väginvesteringar med hög angelägenhetsgrad inom länet är väg 70 mellan Enköping och Sala samt väg 67 Tärnsjö–Stingtorpet. På väg 55 mellan Enköping och Strängnäs behövs en standardförbättring och breddning av vägen för att öka framkomligheten och säkerheten, vilket även skulle gynna miljön.

 

 

Agneta Gille (S)

Sanne Lennström (S)