Motion till riksdagen
2016/17:1681
av Lars Eriksson (S)

Tillgång på resandestatistik


 

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om behovet av en översyn av hur det kan bli enklare för kommuner och regionala kollektivtrafikmyndigheter att få tillgång till resandestatistik och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

När Västerås stad planerar för nytt resecentrum vid stationsområdet är man i behov av statistik från tågoperatörerna för att bättre kunna dimensionera vid resecentrum, både för stationen och för buss, taxi och pendlarparkeringar. Tågoperatörerna har hänvisat till affärshemligheter och vägrat dela med sig av resandestatistiken.

Trafikanalys är den myndighet som tar in statistik från tågoperatörerna. Regeringen kan ge Trafikanalys detta uppdrag. Behovet av bättre statistik inom järnvägstrafik har uppmärksammats, både av den tidigare regeringens egen utredning om järnvägens organisation och av Riksrevisionens granskning om tågförseningar. Det är betydligt enklare att få reda på resandestatistik för passagerarfartyg och flygbolagen så det borde fungera även för tågoperatörerna.

När kommuner satsar på investeringar likt det nya resecentrumet vid stationsområdet i Västerås, så är en mycket stor investering. Både kommuner och andra näringsidkare vill naturligtvis veta när och i vilken omfattning det sker resande för att kunna anpassa sin verksamhet. Därför är tillgången på statistik en angelägen fråga.

 

 

Lars Eriksson (S)