Motion till riksdagen
2016/17:1676
av Hans Ekström m.fl. (S)

Mälsåkers slott i Sörmland


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över utvecklingsmöjligheterna för Mälsåkers slott och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Ett av Sveriges ståtligaste barockslott är vackra Mälsåker, beläget på Selaön i Mälaren. Slottet har en spännande historia som sträcker sig ända från medeltiden. På 1600-talet skedde den stora omgestaltningen av Nicodemus Tessin. Familjen Fersen ägde slottet under många år. Slottet köptes 1943 av den norska exilregeringen i London som under täckmanteln ”polisutbildning” användes slottet till att utbilda tusentals norska infanterisoldater. Det skedde mitt under brinnande världskrig och trots att Sverige var neutralt. 1945 utbröt en förödande brand på Mälsåker som närmast slukade övervåningarna. 1951 skänktes slottet till Kungliga Vetenskapsakademien och sedan 1956 förvaltas det av Riksantikvarieämbetet.

Slottet är en utmaning för hantverkare och konservatorer. Det är också ett mycket omtyckt utflyktsmål. Slottet är öppet sommartid, med visningar, utställningar, kafé och konserter.

Under 1990-talet utfördes en intensiv restaurering av de vatten- och frostskador som slottet fick 1945, då det brann. Idag är ungefär hälften av slottet restaurerat. Vad som ska hända i framtiden med Mälsåker är ovisst.

Många av fastigheterna är fornlämningar och är skyddade enligt kulturminneslagen. Dock finns ett antal byggnader med så stora kulturhistoriska värden att de bör skyddas som statliga byggnadsminnen.

Riksantikvarieämbetet har föreslagit att man gör Mälsåker till ett internationellt kunskaps- och utbildningscentrum för konservering och restaurering av gamla byggnader.

Mälsåkers slott är med sin historia ett viktigt sörmländskt kulturarv. Slottets närhet till Gripsholms slott i Mariefred gör det till ett komplement i den sörmländska besöksnäringen och för Sörmland som slottslän. Besöksnäringen är en viktig tillväxtmotor för Sörmland – och Sverige.

Mälsåkers slott är ett viktigt kulturarv och bör bevaras. För att inte förlora de värden som slottet har bör regeringen se över utvecklingsmöjligheterna för slottet.

 

 

Hans Ekström (S)

 

Caroline Helmersson Olsson (S)

Fredrik Olovsson (S)

Sara Karlsson (S)