Motion till riksdagen
2016/17:1673
av Annelie Karlsson och Per-Arne Håkansson (båda S)

Ålens värde i kulturarvet


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att säkerställa ålens viktiga roll och värde i kulturarvet och tillkännager detta för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att främja ålens vandring vid kraftverken och tillkännager detta för regeringen.
  3. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen även i fortsättningen ska driva i EU att ålen ska skyddas och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Ålfisket och dess stora kulturella värden har flera utmaningar.

Gällande ordning kring ålfiske drabbar landsbygden hårt. Ålfiskarna har också ovärderliga kunskaper om ålen som behövs om vi ska kunna förstå och skydda den bättre.

Följande gäller för ålen, Skånes landskapsfisk:

EU har beslutat om en återhämtningsplan och i Sverige finns en nationell förvaltningsplan.

En levande kust, ett nationellt kulturarv och kustnära fiske är sådant vi som nation riskerar få se förlorade. En del av bygdens själ skulle på detta sätt gå förlorad.

Givetvis är förutsättningen för fortsatt ålfiske, dess traditioner och kulturvärden att ålen fortsättningsvis också får möjlighet till fortlevnad. I denna fråga är både ålfiskare, länsstyrelse och olika organisationer överens.

Ålfisket främjar kulturarvet och traditionerna för Skåne, samtidigt som det är ett incitament för finansiering och utsättning av ålyngel, allmänhetens intresse av ålens fortlevnad och bidrar därmed väsentligt till kustens näringsliv och framtida generationers välstånd.

Att ålens vandring är speciellt hotad vid kraftverk är också känt. Då frivilliga lösningar av kraftbolagen verkar vara en svårframkomlig väg står det klart att någon form av lagändring för att värna uppströms och nedströms passager förbi vattenkraftverken för lax, ål och andra vandringsfiskar måste till. Arbetet med detta måste finna ännu bättre lösningar.

För sex år sedan sjösatte EU en plan för att skydda den europeiska ålen, en plan som snart förverkligades inom hela EU. Målen är gemensamma, men varje land är fritt att anpassa sin ålförvaltningsplan till inhemska förhållanden. För alla länder gäller dock att handel med ål till och från EU är förbjuden sedan 2010, vilket har räddat miljarder ålyngel från att exporteras från Sydeuropa till Ostasien.

Vi har nu kommit en bra bit på väg i Sverige. Men vi måste även fokusera på att hela Europa är i framkant vad gäller att ge ålen ett tillräckligt skydd, för att säkerställa en återhämtning av ålbeståndet.

 

Annelie Karlsson (S)

Per-Arne Håkansson (S)