Motion till riksdagen
2016/17:1671
av Yilmaz Kerimo (S)

Översyn av ROT-avdraget


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över dagens ROT-avdrag och styra om skattemedel till åtgärder som rustar hyresrätten och allmännyttan, inte minst på klimatområdet, och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Socialdemokratin har vid två tillfällen genomfört tidsbegränsade ROT-avdrag i syfte att underhålla och förbättra bostadsbeståndet. Vid dessa tillfällen gick ROT-avdraget till fastighetsägaren vilket möjliggjorde satsningar i inte minst det allmännyttiga bostadsbeståndet. Förslitningen av fastigheterna är större för hyresrätter än inom de andra upplåtelseformerna och störst i det allmännyttiga hyresrättsbeståndet. För hyresrätter och inom allmännyttan är omsättningen av hyresgäster större än i andra upplåtelseformer. I vissa områden tar hyresrätten och allmännyttan också ett större socialt ansvar vilket också ger merkostnader och ökar förslitningen. Den del av allmännyttan som byggdes under det s.k. miljonprogrammet uppvisar i vissa delar brister som hänger samman med byggmaterial och den snabbhet varmed fastigheterna uppfördes. Det är alltså synnerligen motiverat med ROT-avdrag eller annat stöd för renoveringar inom allmännyttan.

Den borgerliga regeringen och näringsminister Maud Olofsson inriktade sig först helt på tjänstesektorn. Enligt statsminister Fredrik Reinfeldt vid ett framträdande i Davos var industrin ”basically gone” och enligt finansminister Anders Borg var inte heller svenskt jordbruk kvar eller något att bry sig om. RUT-avdraget var inledningsvis den borgerliga regeringens stora jobbskaparreform utöver jobbskatteavdraget. Vi socialdemokrater påtalade i samband med RUT behovet av att åter satsa på ett temporärt reparations-, om- och tillbyggnadsavdrag (ROT) för fastighetsägare och på samma nivå som vid tidigare tillfällen dvs. 30 procent av arbetskostnaden. Den borgerliga regeringens politik hade dödat bostadsbyggandet och från 2009 infördes ett ROT-avdrag som gällde retroaktivt från i december 2008 för att rädda byggsektorn och byggjobben.  Den borgerliga regeringen uppmärksammade också ROT-avdragets potential som dold skattesänkning och konstruerade det därför som ett avdrag på inkomstskatten som enbart kunde användas av dem som äger sin bostad. Därmed gavs också ägandet av bostäder en skjuts framför att hyra.

ROT-avdraget har givetvis blivit mycket populärt och nu verkat i åtta år. De mer nödvändiga ROT-arbetena på villor och bostadsrätter torde vara avklarade. I en andra våg sker nu ROT i sommar/semesterhus och kolonistugor, i det förstnämnda fallet t.o.m. utomlands. Svenska skattemedel används alltså för att skapa jobb i exempelvis Spanien och Schweiz utan att motsvarande inflöde sker från andra länder.

Samarbetsregeringen kunde genom fjolårets budget göra både RUT och ROT något mindre generöst vilket öppnat utrymme för andra investeringar i statsbudgeten. Många av de bostäder som byggdes i det s.k. miljonprogrammet är idag i än större behov av genomgående renovering och modernisering för att både kunna vara attraktiva och möta kraven från framtidens hyresgäster. Hyresrätten och allmännyttan är inga ”andrahandsalternativ” utan viktiga för människor som är ”rörliga” (flyttar mellan olika orter på grund av jobb, behöver någonstans att bo under studietiden, pendlare etc.) eller som inte vill binda sitt kapital till sitt boende. Det är egentligen orimligt att boendet idag lika mycket har blivit en sparform och den sparform som ger högst avkastning. Hyresrättsbeståndet och allmännyttan är också betydelsefull för samhällets energieffektivisering och för att klara våra högt ställda klimatmål. Mycket skulle vara vunnet med miljö- och klimatåtgärder i landets stora hyresrättsbestånd.

ROT-avdraget behöver ses över och på längre sikt fasas ut eftersom det är en konjunkturåtgärd som behövs mindre nu när bostadsbyggandet åter börjar komma igång. De skattemedel som används i ROT behöver successivt styras över till hyresrättsbeståndet och då inte minst allmännyttan. Man kan eventuellt också tala om ökat stöd till flerfamiljshus i bredare bemärkelse eftersom även bostadsrättsföreningar kan behöva stöd för yttre underhåll och klimatomställning, ROT går bara till den enskilde bostadsrättsinnehavaren. Hyresrätten och allmännyttan behöver dock nu prioriteras.

 

 

Yilmaz Kerimo (S)