Motion till riksdagen
2016/17:1654
av Johan Löfstrand m.fl. (S)

Teknisk infrastruktur i glesbygd


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen bör se över hur mobiltäckningen kan ökas runt om i landet och även, genom kommunerna, öka möjligheterna för utbyggnad av bredband i glesbygden, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.

Motivering

Mobiltelefoner och internet har funnits i flera decennier nu. Trots detta är det ibland svårt att få täckning på sin mobiltelefon ute i glesbygden. Än värre är det att ordna en internetuppkoppling genom 3G eller 4G som fungerar tillfredsställande. Teknikutvecklingen går konstant framåt, men få framsteg görs för att även de som bor eller vistas långt från stadskärnorna ska kunna ta del av omvärlden.

Sverige är en ledande it-nation och bör därför också se till att få med hela landet i arbetet att utveckla möjligheterna även på landsbygden. Det trådlösa nätet tillhör framtiden och har stora möjligheter att fungera mycket bra var man än befinner sig. De kommersiella aktörerna bygger enbart ut it-infrastrukturen där det är lönsamt, vilket lämnar glesbygdsbefolkningen ensamt utan hjälp från vare sig marknaden eller kommunen.

Regeringen bör se över hur mobiltelefoni och mobilt internet kan göras mer tillgängligt även i de glesbefolkade områdena.

 

 

Johan Löfstrand (S)

 

Anna-Lena Sörenson (S)

Eva Lindh (S)

Mattias Ottosson (S)