Motion till riksdagen
2016/17:1650
av Stefan Jakobsson och Robert Stenkvist (båda SD)

Schengenavtalet och kontroll av djur som färdas över Sveriges gränser


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att frångå Schengenavtalet och hörsamma veterinärerna och införa kontroll av alla djur som färdas över Sveriges gränser, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.

Motivering

Sedan Sveriges inträde i EU, men framförallt sedan Schengenavtalet trädde i kraft, har möjligheterna att resa fritt i Europa ökat kraftigt – något som gäller för såväl djur som människor. Den fria rörligheten och dess minskade kontroller har inte bara varit positivt utan har också inneburit en del negativa konsekvenser

En av dessa konsekvenser är de antal fall av djur (främst hundar) som insjuknat i sjukdomar som inte funnits i Sverige tidigare – hit kan nämnas exempelvis fransk hjärtmask eller rävens dvärgbandmask.

För att en EU-medborgare ska få ta med sig sin hund eller katt in i Sverige krävs numera endast att djuret är chipmärkt, rabiesvaccinerat och har ett EU-pass för sällskapsdjur. Att ha genomfört avmaskning – som skulle minska antalet fall av nämnda sjukdomar ovan – är inte obligatoriskt för djur som tillhör EU-medborgare. För personer däremot som vill ta med sig sin hund eller katt till Finland från Sverige finns krav på att avmaskning ska ha genomförts.

För att komma till rätta med det här problemet och för att skydda såväl människor som djur i Sverige, föreslås införande av krav på att avmaskning ska ha skett innan inresa till Sverige (i likhet med de krav som Finland har). Den tidigare slopade karantänen för hundar, katter och illrar som anlände från så kallade högriskländer (för rabies) bör också återinföras.

 

Stefan Jakobsson (SD)

Robert Stenkvist (SD)