Motion till riksdagen
2016/17:1644
av Kent Härstedt (S)

Svensk anslutning till konventionen mot matchfixning


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över frågan om att Sverige omedelbart bör ansluta sig till Europarådets konvention mot manipulation av resultat inom idrott och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Matchfixning är idag ett stort och utbrett problem i idrottsvärlden, det växer och omsätter för varje år allt mer pengar.  Matchfixning definieras av idrottsrörelsen själv som ett av de absolut största hoten mot den seriösa idrotten. Även i Sverige får vi allt oftare rapporter om misstänkt matchfixning. Under det senaste året har flera fall uppmärksammats i media och är föremål för utredning. Svaret på denna kriminalitet och idrottsförstörelse ligger till stor del i internationellt samarbete och koordinering. Detta understryks bland annat av Europol. Sverige har tidigare varit i frontlinjen i kampen mot annan manipulation av sport – då det gäller arbetet mot dopning och framväxten av Wada. På samma sätt som med dopning kan ingen lösa denna uppgift på egen hand. Det krävs samarbete.

Trots detta ställde sig Sverige utanför arbetet med att ta fram konventionen mot manipulation av sport. 51 länder deltog i arbetet medan Sverige var en av tre av Europarådets medlemmar som valde att inte delta. I september 2014 var konventionen färdig och man öppnade för länder att ansluta sig. Medan Danmark, Norge och Finland tidigt valde att ansluta sig valde Sverige att stå utanför. Efter regeringsskiftet hösten 2014 har den nya regeringen ändrat inställning till konventionen och öppet genom idrottsminister Gabriel Wikström uttalat att Sverige skall skriva under konventionen mot manipulation av sport. När konventionen var färdig i september 2014 valde 15 länder att omedelbart skriva under sedan dess har ytterligare 12 länder anslutit sig vilket innebär att 27 länder nu skrivit under. Det blir alltmer anmärkningsvärt att Sverige ännu inte är bland dem som signerat. Detta handlar om kamp mot organiserad brottslighet, mot penningtvätt och idrottsförstörelse.

Därför bör Sverige omedelbart verkställa det som regeringen uttalat och signera en anslutning till Europarådets konvention mot manipulation av sport.

 

 

Kent Härstedt (S)