Motion till riksdagen
2016/17:1628
av Phia Andersson och Adnan Dibrani (båda S)

Viskadalsbanan


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att i infrastrukturplaneringen studera förutsättningarna för en upprustning av järnvägen mellan Varberg och Herrljunga och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Järnvägen mellan Varberg och Herrljunga är viktig för arbetspendlingen mellan Varberg och Borås. Resenärer som pendlar till arbetet ökar ständigt på denna sträcka. Studerande på Marks gymnasieskola och Högskolan i Borås är också beroende av järnvägstrafiken. Dessutom är Viskadalsbanan en viktig led för att nå snabbtågen i Herrljunga. Miljöbelastningen minskar dessutom om fler väljer att åka tåg. På Viskadalsbanan går också mycket godstrafik vilket sliter hårt på banan. Sträckan mellan Horred och Varberg är nu den mest eftersatta delen av banan, vilket i sin tur innebär sänkta hastigheter på banan av säkerhetsskäl.

Det behövs upprustning av de eftersatta bandelarna mellan Varberg och Herrljunga för att förkorta restiden. Detta skulle inte bara vara till fördel för fjärrtrafiken, utan också underlätta regional pendeltrafik på banan.

 

 

Phia Andersson (S)

Adnan Dibrani (S)