Motion till riksdagen
2016/17:1625
av Hans Ekström (S)

Nationell stiftelse för bevarande av samlingar och kulturarv


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över möjligheten att bilda en nationell stiftelse med uppgift att lösa in och bevara viktiga kulturarv och samlingar för eftervärlden och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Avvecklingslagens införande 1964 har inneburit att det blivit vanligare att fideikommiss upphör. Det får till följd att betydande kulturarv och konstsamlingar riskerar att gå förlorade. 

Ifall regeringen finner det erforderligt med hänsyn till betydande allmänt intresse och för att förebygga uppdelning av egendom kan staten undantagsvis enligt avvecklingslagen förordna om att egendomen avstås till staten mot ersättning.

Enbart vid ett enda tillfälle har staten utnyttjat denna möjlighet, när ett kulturhistoriskt värdefullt arkiv införlivades i Ericsbergs Fideikommissbo i Södermanlands län. I några fall har staten övervägt att inlösa, men bestämt sig för att avstå. Som exempel konstsamlingen vid Biby gård, också i Södermanland samt skånska fideikommisset Wanås. Vid Wanås fanns en av Sveriges förnämsta konstsamlingar, 77 tavlor målade av kända mästare som Rubens, Rembrandt och van Dyck.

Bristande resurser är orsaken till att det sällan finns någon statlig möjlighet att lösa in dessa kulturskatter. Därför riskerar betydande kulturarv och samlingar att gå förlorade då de genom avyttring styckas upp och sprids, ofta utanför Sveriges gränser.

För att öka möjligheten att bevara dessa historiskt värdefulla kulturskatter för eftervärlden bör riksdagen se över möjligheten att bilda en nationell stiftelse med uppgift att lösa in och bevara dessa viktiga kulturarv och samlingar.

 

Hans Ekström (S)