Motion till riksdagen
2016/17:1617
av Kent Härstedt (S)

Svensk anslutning till Enlarged Partial Agreement on Sport (Epas)


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att Sverige omedelbart bör ansluta sig till Epas och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Den 11 maj 2007 antog Europarådet en resolution om att etablera en samarbetsorganisation för att stärka det europeiska samarbetet i idrottsfrågor och för att möta idrottens utmaningar på ett koordinerat sätt. Enlarged Partial Agreement on Sport – Epas – etablerades. Epas fungerar idag som en mellanstatlig plattform för dialog i idrottsfrågor och bidrar till att lyfta fram idrottens goda värden och tar initiativ för att möta idrottens utmaningar. Bland annat har Epas varit instrumentell i arbeten med den nya konventionen mot manipulation av sport.

Idag är 37 av Europas länder medlemmar i Epas, varav samtliga nordiska länder förutom Sverige. Under 2016 anslöt sig också Belgien. Sverige har en idrottsrörelse att vara stolt över och vi har en historia av att vara aktiva och progressiva i internationella idrottssammanhang. Sverige har mycket att bidra med i dessa sammanhang men Sveriges röst saknas i Epas. Alltfler länder ansluter sig till EPAS och Sverige befinner sig i en minskade skara europeiska länder som inte är medlemmar och inte deltar i samarbetet utan rimlig anledning. Sverige bör därför omedelbart fatta beslut om att ansluta sig till Epas.

 

 

Kent Härstedt (S)