Motion till riksdagen
2016/17:1614
av Eva-Lena Jansson m.fl. (S)

Statlig närvaro i hela landet


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att myndigheters och annan statlig verksamhets närvaro i hela landet bör öka och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Sverige måste hålla ihop. Tillgången på offentlig service och närvaro av samhällsviktiga myndigheter är lika viktig för medborgarna oavsett om man bor i Stockholm, Örebro, Simrishamn, Ljusnarsberg eller Kalix.

Statens närvaro på många orter runt om i landet i form av samlokaliserade service­kontor har inneburit att medborgare kunnat besöka Försäkringskassan, Skatteverket, Pensionsmyndigheten och Arbetsförmedlingen i samma lokal. Under senare år har dessvärre dessa lokala servicekontor blivit färre vilket drabbar framför allt medborgare och företag på mindre orter. Den här negativa utvecklingen måste vändas. Vi ser därför mycket positivt på regeringens uttalade ambition att öka den statliga närvaron i hela landet men betydelsen av det kan inte nog betonas.

Myndigheters placering utanför Stockholm

Att placera huvudkontor för myndigheter runt om i Sverige ger ett välkommet tillskott till lokala arbetsmarknader, inte minst genom att de också erbjuder intressanta karriärvägar. Det bidrar starkt till regioners dynamik och attraktivitet. Tidigare i år beslutade regeringen att omlokalisera E-hälsomyndigheten till Kalmar.

Regeringen, som äger frågan om myndigheters placering, bör alltid ha de regionala arbetsmarknaderna och det regionala servicebehovet i åtanke när nya myndigheter ska lokaliseras. Den planerade Jämställdhetsmyndigheten kan med fördel placeras i Örebro, en kommun med god tillgång på infrastruktur och utbildad arbetskraft. Vid Örebro universitet finns Centrum för genusvetenskapliga studier och maskulinitetsforskning. Universitetet är också mycket väl förankrat i internationella samarbeten om jämställdhet och genusforskning i Europa. Länsstyrelsen i Örebro län har arbetat med jämställdhet kontinuerligt i 20 år och har nationellt samordningsansvar för föräldraskapsstöd.

 

 

Eva-Lena Jansson (S)

 

Matilda Ernkrans (S)

Håkan Bergman (S)

Lennart Axelsson (S)