Motion till riksdagen
2016/17:1607
av Hans Hoff (S)

Bingotillstånd


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över länsstyrelsernas möjligheter att kräva tillstånd för arrangemang som enligt lotterilagen är undantagna från kravet och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Enligt lotterilagen (1994:1000), som även reglerar bingospel, behövs inte tillstånd för bingo som arrangeras av en ideell förening och där spelet anordnas inom det för spelet avsedda området med låga insatser och låga vinster. Denna bestämmelse tillämpas olika av landets olika länsstyrelser.

Det finns många exempel på mindre föreningsverksamheter, där man bedriver olika typer av social verksamhet för sina medlemmar. Det kan i vissa av de tänkta aktiviteterna vara bingospel med mycket låga insatser och med vinster av marginellt värde. Slutet sällskap för ett begränsat antal förhandsanmälda deltagare är formen för detta.

Ändå anser länsstyrelsen att detta kräver tillstånd och två kontrollanter. Kostnaden för dessa skulle vida överstiga intäkterna för spelet och göra en populär aktivitet omöjlig att genomföra. Varför försvåra för små lokala verksamheter som främjar lokalt föreningsliv? Här borde föreningarna få fortsätta med sitt småskaliga interna spel utan att de riskerar att begå ett brott.

 

 

Hans Hoff (S)