Motion till riksdagen
2016/17:1600
av Patrik Engström m.fl. (S)

Sportbibliotek


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att undersöka förutsättningarna för att ta fram riktlinjer för införandet av sportbibliotek i landets samtliga kommuner och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Att barn och unga ägnar sig åt fritidsaktiviteter såsom olika former av idrott är på både kort och lång sikt viktigt för folkhälsan. Genom att, på tidigt stadium i livet, skaffa sig hälsosamma vanor så påverkas både barn och ungas välmående här och nu men även på lång sikt genom att som ”motionerande” vuxen leda till minskad risk för olika typer av folkhälsosjukdomar. Särskilt viktigt blir detta då vi i Sverige idag har en ökande andel barn och vuxna som är överviktiga. Därutöver kan tilläggas den sociala dimension som följer av att tillsammans med andra utöva någon typ av sportaktivitet. Barn och unga får genom sporten en möjlighet att lära sig att ta ansvar för sig själv och andra och allt detta inom ramen för en gemenskap. Givet att alla som vill kan medverka ger sportaktiviteter en möjlighet att bygga broar mellan samhällets ökande klyftor.

Barns och ungas fritidsaktiviteter blir mer och mer kommersiella. När sportutövandet i större utsträckning än tidigare kostar pengar så ökar klassegregationen i samhället. Många barn och ungdomar från mindre ekonomiskt starka familjer exkluderas till följd av höga kostnader för utrustning och medlemskap i föreningar från möjligheterna att ens prova på idrotter som hockey, bandy, ridning, fotboll och annat. Sporter som i något slags svensk folksjäl betraktas som sporter som kan utövas av alla ”ungar” som vill.

Flera kommuner i Sverige har infört idrottsbibliotek. Avesta kommun är snart den första kommunen i Dalarna som inför ett sportbibliotek. Syftet med detta är att barn och unga, precis som på ett vanligt bibliotek, kan låna olika utrustningar för sportutövande. Allt från skridskor, skidor, hockey med mera. Genom att få möjligheten att prova på får alla barn möjlighet att testa men framför allt ger det barn och unga en stimulerande och utmanande möjlighet att förstå vikten av att leva ett aktivt och motionerande liv. Anledningen till att det är angeläget att regeringen ser över frågan och undersöker möjligheten att ta fram riktlinjer nationellt är att Sverige då kan ge samma möjlighet till alla barn och unga i hela landet. Inte bara i kommuner såsom Avesta.

 

 

Patrik Engström (S)

 

Hans Unander (S)

Maria Strömkvist (S)

Roza Güclü Hedin (S)