Förslag till riksdagsbeslut
Kontrollen av så kallade GMO (genetiskt modifierade organismer) är strikt reglerad i lagstiftning. Det är sunt och viktigt att försiktighetsprincipen råder vid prövning av GMO. Men det är samtidigt viktigt att påpeka att rådande lagstiftning är teknikbaserad och att de delar av direktiven som beskriver vad en GMO är skrevs för 25 år sedan.
Utvecklingen inom det gentekniska området går dessutom mycket fort varför det idag är oklart om vissa tekniker leder till fram till produkter som ska regleras som GMO eller inte. Idag finns också olika typer av så kallade genredigeringsverktyg såsom den stort uppmärksammade CRISPR/Cas9-metoden. I det fallet finns inte heller någon tydlig lagstiftning för hur produkterna ska betraktas, även om USA liksom svenska Jordbruksverket utgår från att växter som inte innehåller främmande DNA ska undantas från lagstiftningen.
”För många av de nya teknikerna går det inte att avgöra om förändringen av arvsmassa tillkommit via naturliga mutationer, klassisk mutagenes eller någon av de nya teknikerna. I och med det är det inte möjligt att utveckla detektionsmetoder som ger otvetydiga svar, vilket är ett krav i lagstiftningen.” Det skriver Gentekniknämnden i sin årliga kommentar till regeringen över hur forskning och utveckling har påverkats av miljöbalkens regler och föreskrifter på området genteknik (20160210). Lagstiftningen runt dessa frågor behöver därför ses över.
I USA har lagstiftningen kring GMO och andra bioteknologiska produkter börjat ses över. Detta skedde eftersom lagstiftningen från 1992 ansågs föråldrad och att densamma inte tog tillräcklig hänsyn till framsteg som gjorts inom vetenskap och teknik. Liknande krav drivs i Sverige från såväl Jordbruksverket som LRF och undertecknad instämmer i detta.
Europaparlamentet har beslutat om ett tillägg till tidigare direktiv som reglerar GMO, (EU) 2015/412, vilket har fått till följd att regeringen därför har tillsatt en utredning. Regeringen tar dock inte ställning till huruvida den har för avsikt att använda sig av möjligheten som det nya direktivet ger. Regeringens direktiv andas en skeptisk inställning till GMO. Men idag är en av de största framtidsutmaningarna för världen att kunna föda allt fler människor på vår jord, och dessutom att kunna göra det med mindre miljöpåverkan. Därför måste vi satsa mer på växtförädling och då är genteknik en metod bland flera. Det är inte tekniken i sig som bör regleras utan vilka egenskaper den slutprodukt har som är resultat av förädlingen.
Med hänvisning till ovanstående anser undertecknad att lagstiftningen kring GMO måste ses över kopplat till de framsteg som gjorts inom vetenskap och teknik samt att lagstiftningen tar fasta på att det är slutproduktens egenskaper som ska vara avgörande för om den ska regleras, inte tekniken i sig. Detta måtte riksdagen ge regeringen tillkänna.
Betty Malmberg (M) |
|