Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att jordbrukets och livsmedelsproduktionens behov av forskning och innovation måste tillgodoses i ökad utsträckning, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.
Den utlovade livsmedelsstrategin dröjer och i skrivande stund har vi heller inget besked om när den kommer att landa på riksdagens bord. Samtidigt är en proposition för forskning, innovation och högre utbildning utlovad till hösten 2016 men också den tycks nu bli försenad. Med anledning av detta anser undertecknad det mycket viktigt att jordbrukets och livsmedelsproduktionens behov av forskning och innovation inte faller mellan stolarna och mellan de aviserade strategierna, varför jag åter önskar att utskottet ska granska de delar av denna motion som avslogs i fjol med hänvisning till den utlovade livsmedelsstrategin.
Livsmedelsnäringen är ett strategiskt styrkeområde och genom att producera mat i Sverige skapar vi ekonomisk tillväxt, arbetstillfällen i hela landet samtidigt som vi tar ansvar för miljön. Men Sverige behöver ökade satsningar på forskning och innovation.
Regeringen har aviserat en livsmedelsstrategi. Det är bra. Rätt utformad kan den bli en viktig grund för att förstärka utvecklingspotentialen på området. Viktigt är dock att den också relaterar till behovet av forskning och innovation och att detta inkluderas i den forsknings- och innovationsproposition som ska börja gälla från 2017.
På regeringens hemsida står följande att läsa: ”Livsmedelsstrategin omfattar hela livsmedelskedjan, från primärproduktion till livsmedelsindustri, export, handel, konsument, offentliga sektorns konsumtion, restaurang och måltidupplevelser. Strategin tar sin utgångspunkt i primärproduktionen, men alla livsmedelskedjans delar är viktiga och behövs för att skapa en långsiktig strategi som ger jobb och hållbar tillväxt i hela landet.” Många olika delar nämns således men förvånansvärt nog inte behovet av forskning och innovation. Vare sig den som rör primärproduktion eller den forskning och innovation som behövs för att möta de behov som livsmedelsindustrin har eller hur maten vi äter kan leda till bättre hälsa. Förutsättningarna för att kunna exportera livsmedel med hög förädlingsgrad är också viktiga att beakta. I ett inspel som Livsmedelsföretagen gjort till regeringen (2015) lyfts också behovet av ökade satsningar på forskning och innovation.
Med hänvisning till ovanstående anser undertecknad att jordbrukets och livsmedelsproduktionens behov av forskning och innovation måste tillgodoses i ökad utsträckning. Detta måtte riksdagen ge regeringen tillkänna.
Betty Malmberg (M) |
|