Motion till riksdagen
2016/17:1578
av Jan Ericson (M)

Specialisering inom domstolarna för rättssäkerhet vid sexualbrott


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om ökad specialisering inom domstolarna för ökad rättssäkerhet vid sexualbrott och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Medierna rapporterar om allt fler anmälda sexuella ofredanden, försök till våldtäkter och fullbordade våldtäkter, ibland utförda av grupper av unga män. Detta ställer ökade krav på polis och rättsväsende när det gäller att utreda och döma de skyldiga till denna typ av mycket allvarliga brott som ökar otryggheten i samhället och ger ofta den drabbade men för livet, både fysiskt och psykiskt.

Samtidigt kommer ofta kritik mot rättsliga avgöranden i sexualbrottsmål. Allt från att misstänkta frikänns i brist på tillräckliga bevis, till påståenden att oskyldiga döms. Men inte minst att domstolen ställt ”konstiga frågor” till den drabbade, eller att man inte upplevt att rättsväsendet visat tillräcklig omsorg om brottsoffret. Ett annat problem är att straffen för en dömd gärningsman inte alltid blir så hårda som straffskalan medger och lagstiftaren haft som intention.

Det är samtidigt väl känt att många sexualbrottsmål är svårutredda eftersom det ofta står ord mot ord om vad som hänt, men också att sakkunskapen hos åklagare och domstol inte alltid är tillräcklig när det gäller att genomföra en rättsprocess, samt att kunskapen om udda former av sexuella beteenden kan vara bristfällig.

För att öka rättssäkerheten för såväl misstänkta gärningsman som offer anser jag att man borde pröva en ökad specialisering inom domstolarna när det gäller sexualbrott. Detta skulle kunna medföra ett antal fördelar.

Genom en ökad specialisering inom domstolarna när det gäller sexualbrottsmål skulle man kunna vinna många fördelar och öka rättssäkerheten för båda parter. Detta bör riksdagen ge regeringen tillkänna.

 

 

Jan Ericson (M)