Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen måste återkomma till riksdagen med en samlad strategi för att uppfylla Polismyndighetens personalbehov så att myndigheten kan utföra sitt uppdrag, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.
Trygghet är en central del av ett välmående samhälle. Med ökad otrygghet följer ökade sociala problem. I spåren av det nya utanförskapet som växer fram i delar av landet, ett utanförskap som inom några år kommer att omfatta närmare en miljon människor, följer en känsla av ökad otrygghet och utsatthet. Det är en utveckling vi inte kan acceptera. Sverige ska vara ett tryggt land där alla känner sig säkra. Vi måste därför stärka rättsväsendet och förtroendet för detsamma så att tryggheten kan komma alla till del.
Svensk polis står inför flera stora utmaningar som ställer höga krav på myndighetens förmåga att sköta sitt uppdrag. Samtidigt har vi under den senaste tiden mötts av rapporter om hur polisen klarar upp allt färre brott, vilket i förlängningen skadar förtroendet för myndigheten. Eftersom rättsväsendet utgör en av hörnstenarna av vår demokrati, riskerar utvecklingen i det långa loppet - om den tillåts fortsätta - att lägga grunden för populistiska politiska krafter som ropar efter snabba lösningar på komplicerade problem. Vi har sett det i många andra länder. Den utvecklingen vill vi inte se i Sverige. Att upprätthålla förtroendet för svensk polis är därför väsentligt.
Människor måste med andra ord kunna lita på att polisen klarar av sitt uppdrag. Att brott utreds och klaras upp är en förutsättning för att kunna ge upprättelse åt de som utsätts för brott. Detta gäller självfallet även de mindre brotten. Vardagsbrottsligheten måste således prioriteras av polis och åklagare, men i dagsläget saknas resurserna och tiden som krävs för att polisen även ska kunna utreda och ingripa mot de mindre brotten. Samtidigt minskar tryggheten i samhället när gängkriminaliteten breder ut sig och bilbränder, skjutningar och våldsdåd i vissa fall blir en del av människors vardag. För att kunna möta den utvecklingen måste behoven av ytterligare personalförstärkningar till myndigheten, såväl poliser som civilanställda, utredas av regeringen, som därefter måste återkomma till riksdagen med en strategi för att möta nämnda behov.
Tina Ghasemi (M) |
|