Motion till riksdagen
2016/17:1540
av Marta Obminska m.fl. (M)

Fyra järnvägsspår Uppsala–Stockholm


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om fyra järnvägsspår på Ostkustbanan och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Järnvägen mellan Uppsala och Stockholm är en av landets mest belastade järnvägar och behovet av ökad kapacitet är stort, därför behöver den så kallade Ostkustbanan mellan Uppsala och Stockholm (Skavstaby) ha fyra spår istället för dagens dubbelspår. För många av invånarna i Uppsala län skulle detta innebära att resorna gick snabbare och tågens punktlighet skulle bli bättre.

Uppsala och Knivsta befinner sig vid Sveriges pendlingstätaste tågsträcka. 40 000 människor pendlar dagligen mellan Uppsala och Stockholm. Mer än hälften av dessa resor sker på Ostkustbanan mellan orter som Uppsala, Knivsta och Stockholm.

En tredjedel av hela Sveriges befolkning bor i området Uppsala–Stockholm. Här skapas 40 procent av Sveriges BNP och hälften av skatte­intäkterna. Befolkningen förväntas öka med cirka en miljon invånare till år 2050. Den större delen av denna ökning förväntas ske i Stockholms och Uppsala län. Enbart Uppsala kommun beräknas få en befolkning på ungefär 350 000 invånare.

Det är stor skillnad att öka kapaciteten från dubbelspår till fyra spår, i synnerhet med blandad trafik och många stationer. Långsamma tåg och tåg som stannar vid många stationer kan då köra på det ena spårparet och de snabbgående tågen på det andra.

Uppsala och Stockholms handelskammare presenterade för en tid sedan en rapport som uppskattar att fyra järnvägsspår mellan Uppsala och Stockholm skulle kunna ge 100 000 nya bostäder. Det skulle förstärka hela Uppsalaregionen ekonomiskt.

En investering i Ostkustbanan skulle också möjliggöra en station i Bergsbrunna (Uppsala södra). Detta skulle leda till en kraftigt förbättrad tillgänglighet och skapa förutsättningar för både nya bostäder och nya verksamheter. Även utvecklingen i Alsike/Knivsta kommun skulle gynnas av fyra järnvägsspår.

Vi föreslår att regeringen överväger möjligheten att prioritera byggande av två nya spår på sträckan mellan Uppsala och Stockholm i kommande nationella plan.

 

 

Marta Obminska (M)

 

Ulrika Karlsson i Uppsala (M)

Jessika Roswall (M)